Magazin

Ljekar otkrio koja vrsta ribe iz konzerve je najzdravija

Konzervisanje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzervisanja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Nutricionista dr. Džes Kording kaže da je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervisana hrana sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtjeva dugu pripremu ili kuhanje, prenosi Espreso.

Kako objašnjava, primjena konzervisane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

Konzervisane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna – rekla je dr. Kording.

Kada jedemo sardine, dodaje Kording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dvije do tri porcije konzervisane ribe nedeljno, pomiješano sa tjesteninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.