Magazin

Ako imate neku od ove tri bolesti, ne smijete jesti sardine

Ukoliko se redovno jedu, sardine mogu da doprinesu poboljšanju zdravlja cijelog organizma, jer su pune važnih hranljivih materija, navodi Američka asocijacija za srce i kardiovaskularne bolesti.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH

Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži 191 kaloriju i predstavlja jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svijetu.

Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje tijelo koristi za smanjenje upala, što rezultuje poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti.

Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u liječenju od depresije i anksioznosti.

Ipak, pored dosta zdravstvenih prednosti, sardine se ne preporučuju svima. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu morali bi da izbjegavaju konzumaciju. Sardine iz konzerve sadrže velike količine soli, koja se ne savjetuje osobama sa visokim pritiskom, piše Naj Žena.

Sardine sadrže mnogo soli. Jedna konzerva ima oko trećinu potrebne dnevne količine organizmu, pa ako imate visok krvni pritisak, treba da ograničite unos. Ako želite da smanjite količinu soli, pojedite manju količinu sardina.

Najbolja dijeta za giht je ona koja ima malo hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu. Kada imate giht, mokraćna kiselina se kristališe u zglobovima, izazivajući bol. Masne ribe, poput sardina, imaju visok sadržaj te hemikalije, pa ih treba izbjegavati.

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht može dovesti do kamena u bubregu, pa nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od ovog oboljenja. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu, prenosi Srpskainfo.

Prihvati notifikacije