Tokom posta većina ljudi konzumira upravo ribu, koja je mnogima omiljena namirnica u vrijeme praznika. Riba donosi niz zdravstvenih koristi, budući da je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom.
Nutricionistica i dijetetičarka dr. Felicia Stoler napominje da je riba uvijek bila ključni dio prehrane stanovnika plavih zona, gdje ljudi često dožive stotu. Unatoč tome, hrana u tim područjima većinom je biljnog podrijetla, s malim udjelom životinjskih bjelančevina, uključujući ribu.
Na jedno obratite pažnju
Među najzdravijim vrstama ribe za konzumaciju ističu se divlji losos, sardine, haringe, pastrva, skuša, inćuni i bakalar. Preporuka stručnjaka je konzumirati otprilike 300 grama ribe ili plodova mora sedmično.
Važno je napomenuti da sve vrste riba i školjki sadrže tragove žive. Iako mala količina neće negativno utjecati na zdravlje, veće količine mogu biti otrovne. Konzumiranje žive može dovesti do odgođenog neurološkog razvoja, gubitka perifernog vida, nedostatka koordinacije, oštećenja govora i mišićne slabosti.
Stoga je preporučljivo izbjegavati prekomjernu konzumaciju ribe s visokim udjelom žive, posebno za trudnice, dojilje i malu djecu. Neki primjeri takve ribe su morski pas, sabljarka, kraljevska skuša i tuna.