Magazin

Nazivaju ga veganskim mesom: Kako lako napraviti domaći sejtan?

Duboko ukorijenjen u azijskoj gastronomskoj kulturi, sejtan se prvi put pojavio u Kini tokom 6. stoljeća kao sastojak rezanaca. Napravljen od pšeničnog glutena, poznat je po svojoj gustoj teksturi koja podsjeća na meso, što ga čini omiljenim izborom u prehrani vegetarijanaca, vegana i svih onih koji traže zdrave prehrambene alternative.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Dobiva se ispiranjem tijesta od pšeničnog brašna vodom kako bi se uklonile škrobne granule, a ostaje samo ljepljiv, netopljiv gluten u obliku elastične mase koja se prije konzumiranja mora termički obraditi.

Dok se gotov sejtan danas može lako pronaći na policama trgovina, ništa se ne može usporediti s okusom i kvalitetom onog pripremljenog kod kuće. Uz to možete i prilagoditi recept svojim željama i prehrambenim potrebama. Priprema sejtana kod kuće je isplativija i pristupačnija opcija koja ga čini lako dostupnim izvorom proteina za svačije potrebe.

Prehrambene vrijednosti

Prehrambene vrijednosti mogu varirati ovisno o načinu pripreme i sastojcima koji se koriste u njegovoj pripremi. Radi se o pšeničnom proizvodu s visokim udjelom bjelančevina i niskim udjelom ugljikohidrata. To je u osnovi pšenični gluten ekstrahiran iz pšeničnog brašna i zatim kuhan.

Pšenični gluten sadrži visok udio bjelančevina i bogat je aminokiselinama, uključujući esencijalne, koje tijelo ne može samo sintetizirati i mora ih dobiti iz hrane. Osim toga, ne sadrži holesterol, što ga čini dobrom opcijom za one koji su zabrinuti za zdravlje srca.

Važno je napomenuti da sejtan može sadržavati različite količine soli, ovisno o receptu i dodanim začinima ili umacima. Prehrambene vrijednosti mogu se mijenjati ovisno o načinu pripreme, kao što su pečenje, kuhanje ili prženje.

Kakvog je okusa?

Sejtan ima elastičnu i mesnatu teksturu koja se vrlo dobro prilagođava različitim načinima pripreme. Nema izražen okus, što ga čini idealnim sastojkom za variva i juhe koji se mogu začiniti prema želji. Zahvaljujući svojoj svestranosti, često se koristi za pripremu raznih mesnih jela u vegetarijanskoj verziji.

Kako pripremiti sejtan kod kuće?

Priprema domaćeg sejtana ne zahtijeva puno truda. Trebate samo malo strpljenja za nekoliko praktičnih koraka, vrijeme za odmor i kuhanje. Ako pažljivo slijedite navedene korake, recept za domaći sejtan može proizvesti mekši i ukusniji rezultat od kupovne varijante.

Sve počinje s glutenskim brašnom, praškom za pecivo i, po želji, prehrambenim kvascem. Mješavina ovih suhih sastojaka kombinira se s vodom i umakom od soje ili tekućim aminokiselinama. Tijesto se zatim mijesi, ostavlja da odmori, oblikuje i reže na komade.

Ovi komadi se kuhaju u povrtnom temeljcu, što im daje karakterističnu teksturu i okus koji mnoge podsjeća na meso. Detaljan recept možete naći na ovom linku.

Kuhani sejtan se može koristiti odmah ili ga možete ohladiti i pohraniti u frižider za kasniju upotrebu. Može se koristiti kao sastojak u raznim receptima, od azijskih jela s tjesteninom do vegetarijanskih i veganskih jela u kojima služi kao zamjena za meso. Za dodatan okus prije kuhanja se može marinirati u različitim umacima, piše Index