Magazin

Buhtle - recept koji vraća u djetinjstvo

Buhtle – poslastica koja većini ljudi budi sjećanja na djetinjstvo i vrijeme kad su ih u zimske dane za nas radile naše mame i nane.

FOTO: WOMEN ADRIA
FOTO: WOMEN ADRIA

Iako se njihova priprema možda doima teškom zbog tijesta koje moramo umijesiti, to ne mora biti tako. U nastavku donosimo jednostavan recept za njihovu pripremu, a možete ih raditi s pekmezom, čokoladom ili nečim trećim. Cijeli recept možete pronaći i ovdje.

Buhtle recept

Sastojci

500 g glatkog pšeničnog brašna

20 g svježeg kvasca (+ 1 žličica šećera i 1 žličica brašna te malo toplog mlijeka za aktiviranje kvasca)

200 ml toplog mlijeka100 g maslaca

1 jaje

100 g šećera

1 vanilin šećer

ribana korica od pola limuna

Za punjenje pekmez ili čokoladni namaz po izboru

Šećer u prahu

Priprema

U manjoj zdjelici uz pomoć toplog mlijeka, brašna i šećera aktivirajte kvasac i ostavite ga na toplom. U drugu posudu prosijati brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, ribanu limunovu koricu pa sve to izmiješajte.

Zagrijte mlijeko, dodajte maslac narezan na kockice i otopite ga, skinite s vatre, prohladite 10-ak minuta pa dodajte jedno izmućeno jaje.

Dodajte pripremljene tekuće sastojke u zdjelu s brašnom, dodajte uzdigli kvasac pa sve zajedno dobro zamiješajte kuhačom ili mikserom s nastavcima za tijesto. Mijesite dok ne dobijete sjajno, glatko tijesto koje se lako odvaja od posude. Posudu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome da se diže najmanje 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči obujam.

Uzdiglo tijesto izručite na pobrašnjenu površinu, kratko ga promijesite pa ga razvaljajte i izrežite na 16 dijelova/kvadrata. Uzimajte jedan po jedan komad tijesta, napunite ga odabranim nadjevom pa formirajte buhtlu koju pažljivo zatvorite sa svih strana kako nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio.

Buhtle slažite u maslacem premazan pleh za pečenje i to tako da su spojevima okrenute prema dolje. Buhtle slažite jednu do druge, ali ih nemojte previše stiskati jer im treba prostora za dizanje.Prekrijte krpom i ostavite da se buhtle još jednom dižu najmanje 30 minuta.

Prije pečenja ih premažite omekšanim maslacem.Buhtle stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 20-25 minuta, odnosno dok buhtle ne poprime zlatnu boju.Malo ih ohladite pa pospite obilato šećerom u prahu.

Kad ste sve ovo napravili, poslužite mekane i tople buhtle sa svojim omiljenim toplim napitkom.

Buhtle su podrijetlom iz Češke, a tradicionalno su punjene pekmezom od šljiva. Danas su one dio hrvatske, austrijske, slovačke, mađarske i slovenske kuhinje.

U Zagorju ih nazivaju i napujnenec, stoji na Kuhaoni. Najčešće se prave u zimskim mjesecima i poslužuju kao desert ili užina. Nazivaju ih još i “slatke loptice”.