Magazin

Mekani palačinci: Recept koji uvijek uspijeva 

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Donosimo vam recept iz kuhinja naših baka koji je jednostavan i nakon kojeg nećete tražiti bolji. 

Priprema smjese za palačinke trebala bi biti jedan od najjednostavnijih pothvata u kuhinji, no činjenica je da brojnima zadaje glavobolje. 

Mekane, pjenaste i rahle palačinke teško je postići ako nemate dobru tavu i dobar recept. Mi vam donosimo recept iz kuhinja naših baka koji je jednostavan i nakon kojeg nećete tražiti bolji. 

Sastojci za mekane palačinke: 

3 jaja 

2 velike kašike šećera 

250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog) 

350 ml mlijeka 

1 dl mineralne vode 

malo soli 

2 kašičice ulja 

pola kašičice ruma 

Priprema palačinki: 

1. Pjenasto umutite cijela jaja, izmiješajte dok ne dobijete gustu homogenu smjesu, ulijte ulje pa mlijeko i izmiješajte. 

2. Potom uz neprestano miješanje pjenjačom sipajte brašno dok ne potrošite zadanu mjericu, dodajte prstohvat soli i malo ruma tek toliko da smjesa dobije aromu, a još važnije da spriječite upijanje ulja. 

3. Ako vam se smjesa čini gusta, razrijedite je mineralnom vodom, piše Oslobođenje. 

Palačinke možete namazati domaćim džemom od jagoda bez šećera i konzervansa ili slavnim namazom od lješnjaka. 

Ako  ste velika ljubiteljica palačinki i volite isprobavati različite recepte, predlažemo vam i nešto drugačiji recept za palačinke bez mlijeka i brašna. Vole ih odrasli, ali i djeca.