Magazin

Ova tri jela gotova su za pet minuta: Za sve koji nemaju vremena kuhati

Postoje dani kada vam se ne da zamarati s velikom hrpom suđa, a za te dane stvoreni su ovi recepti. Ova jela su savršena za sve osobe koje nemaju vremena, a posebno za studente koji žive u domu.

FOTO: ILUSTRACIJA / PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA / PIXABAY

Jedino što vam je potrebno su mikrovalna pećnica i lončić. Ako ste vegetarijanac ili vegan u tranziciji i muku mučite s kompliciranim receptima, ovdje ćete pronaći spas! Svi recepti prikladni su za vegane i uključuju jednu porciju!

Kus-kus burrito

Ovaj burrito je kao stvoren za sve koji vole meksičku hranu, a brzo je gotov. Sastojci:

1 šolja kus-kusa pola šolje + 1 kašika vrele kipuće vode 1 kašičica kumina 1 kašičica praha bijelog luka pola crnog kuhanog graha ili procijeđenog graha iz konzerve pola šolje kukuruza 2 – 3 kašike salse kriška avokada (po želji) sok 1/4 limuna (po želji).

Priprema

U srednje veliku zdjelicu stavite kus-kus, kumin, prah bijelog luka i vrelu vodu. Pokrijte tanjirom na tri minute, a za to vrijeme spremite ostale sastojke.

Nakon tri minute kuskus je gotov, lagano ga pomiješajte. Dodajte grah, kukuruz, salsu i avokado na vrh. Iscijedite limun, dobro promiješajte i uživajte!

Stirfry recept

Povrće, tofu i orijentalni začini – sve to čini brz ručak kojem ćete se rado vraćati. Sastojci:

1,5 – 2 šolje smrznutog povrća pola paketa tvrdog ili jako tvrdog tofua 1 kašičica praha bijelog luka 1 kašičica praha đumbira 1,5 – 2 kašike soja sosa ili tamari umaka 1 kašičica sezamovog ulja (po želji).

Priprema

Stavite smrznuto povrće u mikrovalnu pećnicu, poklopite i grijte dvije minute na visokoj temperaturi. Za to vrijeme narežite tofu na komade.

Dodajte tofu i ostale sastojke u povrće i dobro sve promiješajte. Stavite nepoklopljeno u mikrovalnu na tri minute (ili dok se većina tekućine ne upije).

Servirajte s rižom, kus-kusom ili prilogom po želji.

Slatka tortilja

I na kraju imamo prijedlog i za sladokusce.

Sastojci:

1 tortiljamaslac od kikirikija (koliko želite)1 banana (narezana na tanke šnite).Priprema

Jednu polovinu tortilje premažite maslacem od kikirikija (možete i cijelu ako vam odgovara). Položite šnite banane na maslac od kikirikija.

Presavijte tortilju na pola, drugu polovicu preko namazane polovice s bananom.

Položite direktno na tavu i grijte sve dok tortilja lagano ne poprimi smeđu boju.

Prerežite tortilju na tri ili četiri komada (ovaj korak možete obaviti i prije grilanja na tavi).