Sastojci za tijesto:
1 kg glatkog brašna700 ml mlijeka200 ml suncokretovog ulja1 vrećica praška za pecivo1 kašičica soli40 g svježeg kvasca (1 kocka)1 kašika šećera
Nadjev
150 g kulena (ili sudžuka)150 g sira
Premaz
1 žumanjak1 kašičica mlijeka2 kašike susama za posuti
Priprema
Kvasac i šećer pomiješajte s 200 ml toplog mlijeka pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.
U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, so, mlijeko, prašak za pecivo i suncokretovo ulje. Zamijesite tijesto i dodajte još brašna ako je potrebno.
Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.
Razvaljajte na oko centimetar debelo i režite trokute koje ćete puniti nadjevom od sira i kulena, prenose Nezavisne.
Zarolajte u kiflice.
Kad oblikujete kiflice, stavite ih razmaknute na lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Prije toga upalite rerun da se grije na 200 stepeni.
Žumanjak pomiješajte s jednom kašikom mlijeka i premažite dignute kiflice, posipajte s malo susama i stavite peći oko 25 minuta.
Vrijeme pečenja zavisi i od toga koliko ste velike kiflice napravili, tako da će 25 minuta biti dovoljno za one koje su vam veličine dlana.