Magazin

Napravite ukusne kiflice punjene domaćim džemom

Mekane i prhke kiflice napunite domaćim džemom i uživajte.

FOTO: INDEX.HR
FOTO: INDEX.HR

U nastavku donosimo recept za ukusne kiflice kojim će se svi obradovati.

Sastojci

1 kg glatkog brašna

200 ml mlijeka

200 ml kiselog vrhnja

1 svježi kvasac

1 prašak za pecivo

2 vanilin šećera

200 g maslaca

4 jaja

4 kašike šećera

1 prstohvat soli

Priprema

Aktivirajte kvasac

U 200 ml mlijeka dodajte 4 kašike šećera i svježi kvasac, promiješajte i ostavite na toplom kako bi se kvasac aktivirao.

Pomiješajte brašno i maslac

U zdjeli pomiješajte brašno sa maslacem, dodajte so, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte aktivirani kvasac, vrhnje i jaja.

Umijesite tijesto

Od navedenih sastojaka umijesite tvrđe tijesto, ostavite na toplom da se diže 1 sat.

Razdijelite tijesto, razvaljajte ga

Tijesto podijelite na 5 jednakih loptica, svaku razvaljajte u oblik kruga i izrežite tako da dobijete 12 “trokutića”.

Napunite ih

Na svaki trokutić stavite nadjev po želji i od šireg kraja prema tanjem smotajte u formu kiflice.

Stavite da se peče

Kiflice poslažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj peći na 180 stepeni dok ne poprime zlatnu boju. Pospite tople šećerom u prahu.