Magazin

Najjednostavnija domaća tjestenina za koju trebate samo dva sastojka i malo soli

Cancarele su tradicionalna tjestenina koja se ukuhava u supu. Ime dolazi iz talijanskog jezika, a i recept ćete često pronaći u starim talijanskim kuharicama, od koji su neke napisane i prije više od 500 godina.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Cancarele se naravno tradicionalno rade u Dalmaciji, dok će se na kontinentu ista tjestenina nazivati kapanci ili kopanci, uljevuše ili ljevanci.

Pročitajte još

Napraviti ih je vrlo jednostavno – izmiješate jaje ili dva s brašnom tako da dobijete smjesu nešto gušću od one za palačinke, dodate prstohvat soli – i to je sve. Smjesu za canacarele možete umutiti u zdjelu ili lončić s “kljunom” pa je s pomoću njega odmjerenije ukakapavati u supu. Ako ste manje mirne ruke, smjesu možete prebaciti u slastičarsku vreću (dobro će poslužiti nenazubljeni nastavak s otvorom srednje veličine) ili improviziranu verziju slastičarske vreće – vreću za zamrzavanje s odsječenim jednim vrhom kroz koji ćete “puštati” smjesu.

Cancrele se ukuhavaju u kipuću supu i treba im tek otprilike dvije minute da se skuhaju. Sve u svemu – za manje od pet minuta možete sami izraditi pravu domaću tjesteninu koja će podići svaku juhu i od običnog ručka – napraviti malo posebniji.

Sastojci za cancarele:

2 jaja2-3 kašike brašnaprstohvat soli

Priprema cancarela:

U zdjeli umutite jaja i polako dodajte brašno, stalno miješajući da nestanu sve grudice. Smjesa bi trebala biti gušća od smjese za palačinke i biti otprilike gusta kao med. Dodajte prstohvat soli i promiješajte.

Prebacite smjesu u čistu vrećicu za zamrzavanje. Potjerajte svu smjesu prema jednom kutu da dobijete tuljac od vreće i, kada ste spremni, odrežite vrh vrećice za zamrzavanje da dobijete malu rupu, promjera 3 do 4 milimetra. Iz tuljca ili izravno iz posude ulijevajte mlazove smjese u supu koja kuha. Kad potrošite svu smjesu, ostavite cancarele da se kuhaju još 2 do 3 minute i maknite s vatre.