Podsjeća na tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mlijeka puno bogatiji mliječnim mastima, a time kolač dobija na sočnosti i kremastoj teksturi. Ako ga niste pripremali, ne čekajte, lahko se pravi, a užitak je neopisiv. Spužvasti kolač, natopljen mlijekom i preliven karamelom, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.
Potrebno je:
7 jaja
7 supenih kašika sećera
200g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Preliv:
800 ml mlijeka
400ml slatke pavlake
300ml kondenzovanog mlijeka
Glazura:
300g gotovog karamela ili napraite sami: 200g šećera – 50g maslaca – 200g slatke pavlake.
Priprema: Pripremite pleh koji ćete pouljiti i pobrašniti. Rernu zagrijte na 180 stepeni Celzijusa. Odvojite žumance od bjelanaca. Umutite bjelanca u šam. Dodajite postepeno šećer pa mutite oko 3 minute. Dodajite žumanca, jedno po jedno. Dodajte brašno i prašak za pecivo, a onda mutite smjesu ručno. Izlijte u tepsiju i pecite 25 minuta.
Nakon toga ostavite biskvit da se ohladi.
Napravite preliv tako što ćete mlijeko, kondenzovano mlijeko i pavlaku staviti u šerpu da se zagrije. Zatim, čačkalicom izbockajte biskvit, kako bi preliv lijepo ušao u koru. Mlijeko koje je pred ključanjem sklonite sa ringle. Biskvit prelijte vrućim mlijekom. Ostavite da biskvit dobro upije mlijeko pa se ohladi. Nakon toga prelijte karamel preko kolača. Ohladite i služite.