Magazin

Četiri recepta za lagani iftar

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

FOTO: SCREENSHOT / KUHAJMO ZAJEDNO
FOTO: SCREENSHOT / KUHAJMO ZAJEDNO

Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

Pročitajte još

Već smo za vas pripremili nekoliko recepata, među kojima je onaj za topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama i somune zbog kojih se stoji u redovima. Danas vam donosimo nekoliko jednostavnih prijedloga za iftar.

Francuska supa od povrćaPotrebno:-200g bijelog graha-200g žute boranije-4 krompira-Pola vezice peršuna-1 crni luk-1 manja tikvica-3 paradajza-1 manja prasa-100g tjestenine (oblik po želji)-1 čehne b.luka-1 lovorov list-Par listova svježeg bosiljka-100ml maslinovog ulja-So i biber

Priprema:-Grah preko noći potopiti u hladnu vodu i sutradan ga skuhati na uobičajen način-Ostalo povrće nasjeckati te propržiti na ulju,i pustiti da se sve skupa krčka 10-ak min.-Dodati grah ,te naliti 2l vode (može voda u kojoj se grah kuhao)-Kuhati sve skupa još 30-ak min.,a zatim dodati tjesteninu te kuhati dodatno još 15 min.-Na kraju usitniti bosiljak,naliti mu malo ulja,promiješati i posuti odozgor po supi,također se može dodati i koji list svježeg peršuna

Pljeskavice od tunjevinePotrebno:-1 šolja tunjevine (ocijeđene)-1 manja glavica ljubičastog luka (sitno nasjeckanog)-1 mala čili papričica, sitno nasjeckana (sastojak po žlji)-1 čehne b. luka, izgnječen-1 jaje-2 kašike paradajz pirea-1 kašika kokosovog brašna-So, biber

Priprema:-Sve sastojke sipati u posudu i dobro izmešati tako da se svi sastojci sjedine.-Nakon toga oblikovati pljeskavice,-Redati u tepsiju obloženu masnim papirom-Na svaku pljeskavicu staviti listić maslaca/putera-Peći 10 min. u prethodno zagrijanoj rerni na 175C.– Poslužiti uz svježa peciva, salatu i umake po želji.

Salata od rižePotrebno:*šolja 200ml-1 šolja riže (može i divlja ili integralna riža)-2 šolje sitno sjeckanog špinata-1 šolja kuhanog graška-1 crvena paprika-2 čehna b. luka-50 ml maslinovog ulja-2 kašike sirćeta-1 kašika soka od limuna-So, biber

Priprema:-Skuhati rižu i ostaviti je da se ohladi (možete koristiti i ostatke riže)-Izrezati papriku na kockice i dodati je riži.-Dodati grašak i špinat ,pa sve začiniti sa solju i biberom.-Pospite maslinovim uljem, sitno rendanim bijelim lukom, limunom, sirćetom i dobro promiješati.

Kolač s orasima i eurokremomPotrebno:-4 bjelanca-175 g šećera-2 kašike brašna-1.5 kašika kakaa-1 kašika praška za pecivo-200 gr isjeckanih oraha

Krem:-4 žumanca-1 jaje-150 g šećera-1.5 kašika mleka-1.5 kašika kakaoa-100 g putera

Glazura:-100 gr eurokrema po izboru

Priprema:-Umutiti bjelanca sa šećerom u čvrst šne, pa dodati brašno, pr. za pecivo, kakao i sjeckane orahe.-Sve sjediniti lopaticom i od ove smjese peći 2 kore u kalupu 20 x 20 cm na 180 stepeni ,ili može se peći u plehu od rerne pa je vertikalno presjeći.Bitno je da se dobiju dvije kore-Umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati mlijeko i kakao.-Staviti na laganu vatru uz miješanje da se skuha fil.-Ostaviti da se ohladi.Treba mu izmedju 5-10 minuta za kuhanje.-Puter umutiti pjenasto pa mu postepeno dodavati ohladjen fil-Krem premazati preko prve kore, pa poklopiti drugom, pa preko druge premazati omekšali eurokrem i ostaviti kolač da odmori bar 3h ,te ga onda poslužiti.