Život

Iftar uvršten na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a

Iftar, obrok kojim se prekida dnevni post tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana, uvršten je na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

FOTO: FACEBOOK ASDŽ
FOTO: FACEBOOK ASDŽ
Ilustracija

Stoljetnu tradiciju prepoznala je kulturna agencija UN-a na svojoj 18. sjednici održanoj u Bocvani, nakon zajedničke prijave koju su 6. decembra podnijeli Turkiye, Azerbejdžan, Uzbekistan i Iran.

Iftar je povezan s okupljanjima, “jačanjem porodičnih i društvenih veza i promovisanjem dobročinstva, solidarnosti i društvene razmjene”, navodi UNESCO u objašnjenju.

Muslimani širom svijeta poste svaki dan tokom mjeseca ramazana, uzdržavajući se od hrane i pića od zore do sumraka. Post počinje obrokom prije zore koji se zove “sehur” kao priprema za dugi dan koji je pred njima. Kada dođe vrijeme da se u zalazak sunca označi kraj cjelodnevnog posta, porodice i prijatelji se okupljaju na večeri poznatoj kao “iftar”.

Običaj je da se iftar započne jedenjem hurme uz čaj. Recepti za jela i kolače, međutim, uveliko se razlikuju od zemlje do zemlje.