Magazin

Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

U toku je mjesec ramazana i muslimani širom svijeta primjenjuju obredni post uzdržavajući se od jela i pića od zore do zalaska sunca.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Nutricionisti post smatraju veoma korisnim i, kako kažu, pored toga što ima duhovni značaj, post doprinosi i čišćenju organizma od loših prehrambenih navika, što su potvrdile brojne kliničke studije.

Pročitajte još

– Post je danas postao globalni trend povezan sa dobrim zdravljem, prije svega hormonalnom regulacijom, smanjenjem upala, poboljšanjem zdravlja srca, snižavanjem kolesterola i jačanjem funkcije mozga. Osim toga, može pomoći i kod kontrole tjelesne mase.

Kako bi se iskoristili svi benefiti posta, važno je post uskladiti s energetskim i nutritivnim potrebama organizma, odnosno posvetiti pažnju namirnicama koje se konzumiraju u periodu dana kada se post prekine i do ponovnog početka posta, odnosno u vrijeme iftara i sehura – kaže naš najpoznatiji nutricionista Kenan Mandra. Ističe da postači ne trebaju preskakati jutarnji obrok – sehur, ali i da vode računa o količini hrane koju jedu.

– Smisao sehura nije da trbuh napunite sa što većom količinom hrane. Strah od gladi je potpuno besmislen, s obzirom da bez hrane možemo sedmicama, dok post traje svega pola dana. Manji, ali nutritivno kvalitetan obrok će biti puno bolja strategija od prejedanja za vrijeme sehura.

Dovoljno je da ne mislimo na hranu tijekom dana i neće biti poteškoća tijekom posta. Također, ako jedete sporije i žvaćete duže, imat ćete osjećaj da ste pojeli puno više hrane nego što ste stvarno unijeli. Ovaj trik pomaže ljudima koji jedu brzo i ne žvaću dovoljno, pa su kronično gladni. Kod izbora namirnica prednost treba dati proteinima i mastima životinjskog podrijetla kao što su jaja, meso, riba, punomasni sir, maslac, a maslinovo ulje će biti odličan saveznik uz svježe povrće začinjeno sirćetom i limunom – nastavlja Mandra.

Najpoznatiji nutricionista u regionu, uz čiju liposukcijsku dijetu su smršali Halid Bešlić, Kolinda Gribar Kitarović, Željko Samardžić, Kaliopi, Pjer Žalica i mnogi drugi poznati, preporučuje da se iftar podijeli na dva dijela. – Ne pretjerujte za iftar. Naša tradicija je da iftar bude bogata trpeza, od popularne tope, vrelih somuna do baklave i kadaifa.

Međutim, time stvarate drugu krajnost svim benefitima posta pa je bolja strategija post prekinuti datuljom (hurmom) sa samo malo vode, zatim sačekati 5 minuta i onda nastavite iftar. Ovaj trik će pomoći da sitost osjetite u realnom vremenu jer nam taj osjećaj sitosti često „kasni“ pa zbog toga unosimo prekomjerne količine hrane.

Nakon datulje pojesti svježu salatu koja će imati intenzivan okus i aromu koju rijetko doživite. Tek onda se posvetite mesu, bilo da je teletina, piletina ili riba, porcija ne smije biti veća od šake, zalogaji mali i žvaćete sporo i jedete polako. Nemojte piti vodu odmah nakon iftara nego sačekajte jedan sat. Dio večere ostavite za poslije pred spavanje.

Tada je najbolje pojesti neku supu ili kuhano jelo. Večeru nikada ne preskačite jer je ona najvažniji obrok u danu – ističe Kenan. Dodaje da je ramazan idealan period da promijenite prehrambene navike. – Post od vas traži odricanje pa u to ime pokušajte prekinuti sa svim porocima i lošim prehrambenim navikama uključujući konzumaciju šećera, tijesta, sokova, industrijske i brze hrane. Apstinencijska kriza je daleko manja ako imate dobar motiv – a Ramazan je upravo to.

Zato primijenite poznati princip da jednu trećinu trbuha zauzme hrana, jednu trećinu piće, a jedna trećina nek ostane slobodna. Jedite manje i bit ćete zdraviji – kaže na kraju Mandra.