Magazin

Savjeti nutricioniste za pravilnu prehranu tokom posta

Stiže mjesec ramazan, najvažniji mjesec za sve vjernike muslimane, te ovom prilikom savjetujemo sve postače kako da što lakše i nutricionistički kvalitetnije isposte ovaj mjesec, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Iz INZ-a naglašavaju da nutricionisti govore o zdravim, korisnim i potrebnim principima, dok svaki postač svoje planove i potrebe prilagođava ličnim afinitetima, kao i mogućnostima.

Pročitajte još

Osnovna prehrambena pravila su raznolikost, umjerenost i uravnoteženost unesenih namirnica.

Ovi principi pravilne prehrane posebno su važni tokom mjeseca ramazana, kada se muslimani širom svijeta suzdržavaju od hrane i pića i poste od izlaska do zalaska sunca.

“Prije svega, treba napomenuti da tijelo postača tokom ovog mjeseca prilagođava svoj rad novonastaloj situaciji, tj. postu pa tako metabolizam postača usporava svoj rad, probavni sistem također odmara, omogućava se čišćenje i detoksikacija organizma”, ističe Maja Jonjić-Trifković, nutricionistica INZ-a.

Iz INZ-a napominju da za rad osnovnih metaboličkih funkcija treba manje energije nego inače pa je i normalno da tokom mjeseca posta unosite količinski manje hrane nego inače.

Svakako, tokom mjeseca ramazana najvažnije prehrambeno pravilo je umjerenost i pravilan izbor i raspored namirnica u toku dana, tj. od iftara do sehura, kako biste svom tijelu što duže omogućili energiju, ali bez prevelikog opterećenja probavnog sistema.

Preporuke za sehur su slične preporukama za uobičajeni doručak, koji treba biti glavni izvor energije za ostatak dana.

Za sehur treba kombinirati namirnice bogate proteinima (meso, riba, jaja, mlijeko, sir, jogurt, mahunarke, zatim sjemenke i orašasti plodovi, koji su ujedno i izvori zdravih masnoća, koje daju energiju i produžuju osjećaj sitosti) s namirnicama bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima radi dužeg otpuštanja energije i osjećaja sitosti (integralne žitarice, proizvodi od integralnog brašna i povrće).

Prijedlozi idealnog obroka za sehur sadrže omlet s povrćem i posnim sirom, domaći integralni kruh sa sjemenkama uz salatu od paradajza, krastavaca i rotkvice u pavlaci ili u drugoj kombinaciji i integralna tortilja s piletinom ili tunjevinom, kuhanim jajetom, kukuruzom, neslanim sirom i kombinacijom svježeg povrća u maslinovom ulju.