Svijet

Iftaru na otvorenom u Edirneu prisustvovalo pet hiljada ljudi (FOTO)

U turskom gradu Edirneu organiziran je veliki iftar na otvorenom kojem je prisustvovalo pet hiljada ljudi, javlja Anadolu.

FOTO: AA
FOTO: AA

Iftar na centralnom trgu Selimiye organizovala je Platforma za saradnju s gradovima Balkana pri Uredu guvernera Edirnea, grada nedaleko od granice s Grčkom i Bugarskom.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Turkiye Ali Erbas u obraćanju prisutnima kazao je da je sretan kada vidi da vjernici zajedno dočekuju iftare.

turska
FOTO: AA

Naglasio je da je ramazan mjesec zajedništva i solidarnosti, a da islamska civilizacija zagovara ljubav i poštovanje.

“Naša civilizacija je civilizacija koja svijetu donosi iskustvo zajedničkog života u miru s ljudima koji imaju različita uvjerenja i kulture. Balkan je upravo jedan od najvažnijih regiona gdje se ovo iskustvo zaista dešava”, rekao je.

FOTO: AA
FOTO: AA

Guverner Edirnea Yunus Sezer istakao je da upravo ovaj turski grad predstavlja ukrštanje puteva, granica, rijeka i kultura te da povezuje Evropu s Azijom.

“Večeras se s našom braćom, prijateljima i sunarodnicima s Balkana, radujemo iftaru. Za iftarskim stolom okupili smo pripadnike različitih religija, nacija i kultura. Ovo jedinstvo je odraz bogatstva geografskog područja Balkana”, rekao je Sezer.

Čelnik Direkcije za dijasporu i srodnih zajednica Turkiye (YTB) Abdullah Eren istakao je da ova organizacija edukativnim, kulturnim i društvenim projektima pruža podršku sunarodnicima u regiji Balkana.

iftaru su osim turskih zvaničnika prisustvovali diplomatski predstavnici Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Sjeverne Makedonije i drugih država, vjerski predstavnici Crne Gore, Srbije, Albanije te brojni građani s Balkana i stanovnici Edirnea.