Ovaj specijalitet inače potiče iz indijske tradicionalne kuhinje, a zovu ga i nan hljeb.
Kako vodu, so, brašno i ulje svi uvijek imamo u kući, za ovaj recept ne morate čak ni da potrošite novac!
Potrebni sastojci
250 g pšeničnog brašna
150 ml vode
1 prosijana kašičica suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašika ulja (najbolje – maslinovog)
Priprema
1. U posudi pomiješajte kvasac, brašno i so. Dodajte ulje. Potom postepeno dodajte vodu i dobro umijesite sve dok ne dobijete glatku i lijepu smjesu. Ako se tijesto kruni i mrvi, dodajte još malo vode. Ako je previše ljepljiva – dodajte brašno.
2. Od tijesta formirajte kuglu, stavite je u posudu i prekrijte. Posudu stavite da odstoji 15-ak minuta u toploj vodi.
3. Nakon toga tijesto oblikujte u devet jednakih loptica, pa ih na pobrašnjenoj površini izvaljajte tako da dobijete tanke lepinje.
4. Ugrijte ulje na tiganju, stavljajte jednu po jednu lepinjicu na njega i pržite sve dok ne počne da dobija zlatno braonkastu boju. Potom lagano smanjite temperaturu i nastavite još neko vrijeme da pržite, piše Žena Blic.
5. Služite ih tople, a možete ih po želji preliti i s malo maslinovog ulja i kimom, origanom, ruzmarinom ili drugim začinima.