Magazin

Muhalebi Kadaif: Slastica koja se priprema bez upotrebe rerne

Ako nemate ideju čime počastiti svoje ukućane za večerašnji iftar, danas vam donosimo recept iz Turske kojem ćete teško odoljeti - Muhalebi Kadaif.

muhalebi kadaif
FOTO: TURSKI RECEPTI

U nastavku vam otkrivamo koji su vam to sastojci potrebni kao i detaljan način pripreme.

Pročitajte još

Sastojci: 

200 g kadaifa

2 kašike putera (stavila sam 80 g)

4 kašike šećera

1 velika šolja narezanih oraha

Krema:

1 litar mlijeka

3 kašike gustina

4 kašike brašna

1 vanilin šećer

1 čaša šećera (200 ml čaša)

200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Prvo se pravi krema da se može malo prohladiti dok pripremimo kadaif.

1. U zdjelu pomiješamo gustin, brašno i šećer.

2. Izmiješanim sastojcima dodajemo mlijeko, dok ne dobijemo tečnu, ujednačenu smjesu.

3. Ostatak mlijeka stavimo da prokuha.

4. Čim mlijeko prokuha, ulijemo smjesu i miješamo bez prestanka dok fino ne proključa i zgusne se.

5. Kremu prebacimo u neku hladnu zdjelu, pokrijemo pvc folijom i ostavimo da se hladi.

Kadaif: 

Potrebna je malo dublja posuda za prženje, da se ne rasipa okolo dok ga miješajte.

1. Uključiti platu na najjače i staviti puter da se istopi. 

2. Dodati izmrvljen kadaif u istopljen puter.

3. Smanjiti platu na 2 i pržiti kadaif tačno 5 minuta uz neprestano miješanje.

4. Dodati 4 kašike šećera, pa pržiti još 5 minuta uz neprestano miješanje.

5. Dodati usitnjene orahe, pa miješati još jednu minutu.

6. Skinuti kadaif s plate i ostaviti da se prohladi, dok pripremimo kremu.

7. Uliti 200 ml slatkog vrhnja u kremu i izmiksati mikserom. Ne mora se čekati da krema potpuno bude hladna, dovoljno je da nije vrela.