Magazin

Trikovi kako da se tjestenina ne lijepi

Da se tjestenina ne bi slijepila, potrebno je da slijedite nekoliko jednostavnih pravila.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Pripremanje tjestenine, koliko god da jednostavno zvuči, predstavlja pravu umjetnost. Da se tjestenina ne bi slijepila, potrebno je da slijedite nekoliko jednostavnih pravila.

Pročitajte još

1.Koristite veliku i široku šerpu sa tankim zidovima u koju možete staviti dovoljnu količinu vode.

2.Tjestenina se stavlja u vodu tek kada voda dobro provri. Potrebno je da se na površini vode pojave balončići. U suprotnom, rizikujete da jelo postane ljepljivo i neprijatnog okusa i izgleda.

3.Kada voda provri, obavezno dodajte morsku so.

4. Nikada ne stavljajte ulje ili maslinovo ulje u vodu u kojoj se kuha testenina. To neće sprečiti sljepljivanje, prije će špagete (makaroni, taljatele itd) učiniti masnim i neće dobro upiti sos kojim će biti nakon toga prelivene.

5. Često miješajte, posebno na početku kuhanja. Tačno tada je trenutak kada tjestenina može da se slijepi. Ovo se dešava zbog granula almidona/skroba na površini tjestenine, koji eksplodiraju tokom prvih 60 sekundi kuhanja.Kuhajte testeninu tačno toliko dugo, koliko je napisano na pakovanju. Ako prekuhate, rizikujete da se pretvori u kašu.

6.Prije nego što je skinete sa ringle, probajte je. Ona treba da bude poluskuhana (al dente).

7.Ne perite tjesteninu hladnom vodom. Prosto je iscijedite.

8. Bilo bi dobro da sos za tjesteninu bude spreman, kako bi gotova tjestenina mogla da se stavi u njega. Stavite je odmah, jer ako ostavite na vazduhu, špagete će se brzo slijepiti i neće biti dobrog okusa i izgleda.