Magazin

Ovom cheesecakeu s jabukama je nemoguće odoljeti

Cheesecake može se napraviti na više načina te zbog svoje prilagodljivosti važi za jednu od najpopularnijih poslastica tokom svih godišnjih doba.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
ilustracija

S obzirom na to da ovom kolaču ne možemo odoljeti, pronašli smo verziju koja će svaku prostoriju vaše kuće ispuniti neodoljivim mirisom, i to zahvaljujući specijalnim sastojcima jabukama i, naravno, malo cimeta, piše Ljepota i zdravlje.

Sastojci Kora

300 g mljevenih keksa

150 g otopljenog maslaca Smjesa za posipanje

55 g otopljenog maslaca

50 g brašna

50 g smeđeg šećera

20 g zobenih pahuljica Preljev od jabuka

tri jabuke

50 g smeđeg šećera

kašičica cimeta

dvije kašičice kukuruznog škroba Bijela krema

690 g krem sira

75 g šećera

100 g grčkog jogurta

dvije kašičice ekstrakta vanile

pola kašičice cimeta

malo mljevenog đumbira

malo muškatnog oraščića

tri jaja

Priprema

Pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac sve dok ne nastane kompaktna smjesa. Ona će vam poslužiti kao podloga, odnosno kora na koju ćete potom slagati ostale slojeve. Sve što je potrebno je da je rasporedite ravnomjerno u kalup kružnog oblika koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. A dok pripremate ostatak slojeva za cheesecake, koru ostavite u frižideru.

Pročitajte još

Smjesu koju ćete staviti na vrh cheesecakea, dobit ćete tako što ćete u zdjeli sjediniti otopljeni maslac, brašno, smeđi šećer i zobene pahuljice. Nakon toga, pripremite preljev od jabuka tako što ćete jabuke koje ste prethodno narezali, pomiješati sa smeđim šećerom, cimetom i kukuruznim škrobom. To učinite na vatri srednje jačine, sve dok ne nastane tekstura nalik na džem.

Na kraju, pripremite bijelu kremu. Sjedinite krem sir, šećer, grčki jogurt, ekstrakt vanile, cimet, kao i malo đumbira i muškatnog oraščića. Izmiješajte sastojke dok ne nastane krema, a potom dodajte tri jaja. Dodajte jedno po jedno, uz konstantno miješanje između svakog dodavanja.

Na ohlađenu koru stavite bijelu kremu, a na njega dodajte skuhane jabuke. Učinite to vrlo pažljivo kako kriške ne bi potonule. Naposljetku, dodatno izmrvite smjesu od smeđeg šećera i zobenih pahuljica na vrh cheesecakea. Pecite kolač na 180 °C oko sat vremena. Ostavite kolač u frižideru najmanje šest sati, ali idealno bi bilo da odstoji na hladnom preko noći.