Tako smo ga već predstavili u jesenskom ruhu, s cheesecake s narančastom bundevom, a evo i varijante s kestenima, tačnije kesten pireom. Ovu tortu ide samo jedna žlica brašna, a ako obični šećer zamijeniš nekom zdravijom i manje kaloričnom verzijom, na primjer ksilitolom, dobit ćeš jedan poprilično “bezazlen”, a ukusan desert.
Sastojci:
Biskvit: 150 g čokolade, 3 jaja, 65 g maslaca, 4 kašike šećera (odaberi neku zdraviju vrstu šećera, na primjer ksilitol) kašika brašna
Krema: 340 g mascarponea, 2 kašike šećera, 4 dl slatkog vrhnja, 150 g tamne čokolade, 150 g pirea od kestena
Priprema:
Čokoladu i maslac rastopi na pari. Pjenasto umuti žumance sa šećerom, pa u to umiješaj otopljenu čokoladu i kašiku brašna. Na kraju lagano umiješaj snijeg od bjelanaca. Izlij smjesu u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i peci u zagrijanoj pećnici na 160 stepeni Celzijevih oko 40 minuta.
Izmiksaj mascarpone sa šećerom, pa u to umiješaj tučeno slatko vrhnje. Podijeli smjesu na dva dijela. U jedan dodaj na pari otopljenu čokoladu, a u drugi pasirane kuhane kestene (kesten pire). Premaži preko biskvita kremu od čokolade i na nju onu od kestena. Staviti u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći, piše 24sata.hr.