Magazin

Neodoljiv i ukusan: Crnac s jajima (recept)

Poznat kao čokoladna fantazija bez jaja, ali da li ste probali kolač s jajima?

FOTO: COOLINARKA
FOTO: COOLINARKA

Jesen već daje svoje naznake, a mi vam donosimo zanimljiv recept uz laganu poslijepodnevnu kaficu.

Sastojci:

Biskvit:

6 jaja

6 kašika šećera

7 kašika ulja

9 kašika vode

3 kašike kakaa

5 kašika brašna

1 prašak za pecivo

Glazura:

500 ml slatkog vrhnja

200 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Odvojimo bjelanca od žumanaca. Izmiksamo bjelanca u jednoj posudi, a žumanca sa šećerom u drugoj. Žumancima dodamo ostale sastojke i izmiksamo te na kraju kuhačom umiješamo bjelanca.

Smjesu ulijemo u tepsiju kojoj smo namazali i pobrašnili samo dno, rubove ne. Stavimo peći oko 25 minuta u prethodno zagrijanu rerni na 180 stepeni.

Kad se kolač dobro ohladi, krećemo na izradu glazure. Na pari rastopimo čokoladu u slatkom vrhnju i prelijemo preko biskvita. Ostavimo kolač da odstoji preko noći u frižideru i drugi dan ga režemo, piše Coolinarka.