Neki tvrde da je dobio ime od francuskog termina fouler koji označavanje gnječenje ili pretvaranje namirnice u pire. Jagode se, uistinu, zgnječe prije nego što se povežu s ostalim sastojcima u ovom desertu, piše Punkufer.hr.
Drugi su, ipak, uvjereni, da je recept toliko jednostavan da ga može savladati i najveća budala.
Vjeruje se da je prvi Strawberry Fool napravljen još u 16. vijeku – tada se pripremao s kremom, a danas se uglavnom radi od šlaga. Iako se bilo koja vrsta voća može upotrijebiti u desertu, najčešće se radi s jagodama i rabarbarom.
Sastojci za Strawberry Fool:
500 g očišćenih svježih jagoda
250 ml vrhnja za šlag
30 ml limunovog soka
25 g šećera u prahu
1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
prstohvat crnog mljevenog bibera
svježi listići mente za ukrašavanje
Priprema:
Operite jagode, uklonite zelene dijelove, a plodove narežite na manje komade. Stavite jagode u zdjelu zajedno s limunovim sokom i malo papra. S vilicom zgnječite jagode u kašu. Pustite da se jagode mariniraju oko sat vremena u hladnjaku. Vrhnje izmiksajte u šlag zajedno sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije. Šlag pomiješajte sa zgnječenim jagodama i poslužite u čaši s malom svježih listića mente.