Ova voćka je hibrid, a nastala je ukrštanjem ogrozda i crne ribizle, kako bi se suzbile njihove mane. Nastala na području Njemačke, tačnije u Kelnu na institutu Max Planck, a naziv tog voća potiče od dvije njemačke riječi schwarze Johannisbeere (crna kupina) i Stachelbeere (ogrozd).
Inače, u Njemačkoj je josta na cijeni i košta 5 evra po kilogramu. Za uvezene plodove je to ima smisla. Ali ovaj podatak bi trebalo uzeti sa rezervom, ako je riječ o proizvodnji u Njemačkoj, pošto se zna da se josta bere veoma sporo, ručno, i da se ta cifra ne uklapa u 16 evra po satu koliko se u toj zemlji plaćaju sezonski poslovi.
Srbija pogodna za uzgoj joste
Josta se gaji na područjima gdje je klima kontinentalna, a pogodnije je gajiti je na adekvatnim većim nadmorskim visinama.
Jostu se sadi na početku proljeća ili na jesen, sa razmakom redova od 3 metra dok razmak između josti u redu treba da bude od 0,7 do 1 metar.
Ona se sadi na zemljištu koje je dobro drenirano i ima pH vrednost 5-6, pomoću ožiljenih reznica.
Kiselkaste bobice
Bobice joste imaju osvježavajuć i kiselkast ukus. Mogu da se koriste svježe, ali i za džemove, sokove, pa čak i vino. Bobice joste sadrže 9,16 posto ukupnih šećera i ne gube svoj kvalitet tokom zamrzavanja.
Rezidbu je potrebno odraditi tokom zime, kada biljka miruje.Biljka cvjeta u prvom dijelu aprila, a berba bobica se vrši do sredine jula sa žbuna visine do 1,8 metar. Josta prve plodove daje nakon tri godine gajenja, a prinos po žbunu u punoj rodnosti može biti nekoliko kilograma.
Izuzetna otpornost na bolesti i štetočine
Josta pokazuje jako veliku otpornost na bolesti i štetočine, pa joj tretiranje nije ni potrebno. Takođe, tolerantna je na niske temperature, i dokazano opstaje na -40 stepeni. S druge strane, visoke temperature joj ne pogoduju naročito.
Josta nije zahtjevna za uzgoj. Ne treba je tretirati fungicidima i insekticidima i tolerantna je na niske temperature, prenosi Mondo.