Magazin

Miris djetinjstva, ŠLJIVOPITA: Brzo se pravi, a još brže jede

Šljivopita ili pita od šljiva tradicionalna je bosanska poslastica na kojoj su odrasle brojne generacije. U vremenu kada nije bilo mnoštvo izbora kolača, spremao se upravo ovaj jednostavni starinski recept koji oduševljava svojim okusom.

FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / 
KUHINJA VALENTINA MAŠKOVIĆ
FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / KUHINJA VALENTINA MAŠKOVIĆ

Kao i brojni drugi, i recept za šljivopitu razlikuje se širom Bosne i Hercegovine, kao i naziv, ali je suština ista. Šljive puste svoj sok, zapečene u rerni s brašnom i drugim sastojcima koje upiju sok od šljiva, a u konačnici to bude kolač na kojeg miriše cijela kuća.

U nekim krajevima naše domovine zovu ga još i šogolj.

Iskoristite sezonu šljiva i napravite je po ovom receptu, nećete se pokajati!

Sastojci:

kg šljiva

4 kašike prezle

2 kašike brašna

vanilin šećer

4 kašike šećera

3 kašike ulja

Priprema:

Šljivama izvaditi košpice, poredati ih na nauljenu tepsiju okrenute prema dolje kako bi bolje pustile sok. Posuti vanilinim šećerom, prezlom, brašnom, šećerom i zatim preliti uljem kako bi se bolje sjedinili sastojci. Peći u već zagrijanoj rerni nekih 30 minuta. Malo protresti da se brašno ulije u sastojke. Kad je kolač gotov, ostaviti ga da se ohladi i servirati. Možete ga jesti sa sladoledom, mascarpone sirom, posuti npr. orasima, vanilijom, cimetom, svaka kombinacija je odlična.

Drugi recept za kolač sa šljivama pogledajte u nastavku.