Magazin

Taste Atlas: Ovo je 10 najboljih pita na svijetu

TASTE ATLAS objavio je popis najboljih pita na svijetu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Tu su se našle tradicionalne pite iz cijelog svijeta, od Nizozemske i Poljske do SAD-a i Bliskog istoka, one slane, ali i slatke.

Kakve god bile, pite su mnogima omiljeno jelo, idealno za svaku prigodu. Slane pite idealan su međuobrok ili doručak, a slatke pite, posebice one s voćem, omiljen su desert diljem svijeta. A evo i koje su to pite proglašene najboljima od najboljih, donosimo vam top 10.

10. Appeltaart

Appeltaart je tradicionalna nizozemska pita od jabuka koja se često poslužuje uz šalicu kave. Iako je u biti slična većini pita od jabuka, nizozemski appeltaart razlikuje se od klasične pite od jabuka na mnogo načina – ova se pita peče u posudi s odvojivim rubom, zbog čega je dublja, iznutra je suša, puna je većih komadića jabuka, ribizla i grožđica te začina poput cimeta, limunova soka i ostalih.

Appeltaart datira još iz srednjeg vijeka i vjeruje se da se vrijeme pečenja mjerilo brojem molitava koje je trebalo izgovoriti dok pita ne bude spremna za vađenje iz pećnice jer u to vrijeme nisu postojale pećnice s kontrolom temperature. U Nizozemskoj se appeltaart obično poslužuje ohlađen na sobnoj temperaturi, s dodatkom šlaga.

9. Sfiha

Sfiha, poznata i kao lahm bil ajĩn (meso na tijestu), arapski je specijalitet koji datira iz 15. stoljeća, kada se prvi put pojavio u današnjem Libanonu. Tradicionalna otvorena pita s mesom popularna je diljem arapske regije, a njeni glavni sastojci obično uključuju mljevenu janjetinu, nasjeckani luk i rajčice, začine, maslinovo ulje i jogurt.

Sfiha je također popularna u Brazilu i Argentini, kamo su je donijeli doseljenici s Levanta. Obično se konzumira topla kao međuobrok, uz tahini umak ili zdjelicu jogurta, dok se sjemenke nara, korijander ili nasjeckani krastavci često koriste kao ukrasi.

8. Pita od limete

Pita od limete je slatko-kiseli desert koji potječe s Florida Keysa, otočja na Floridi. Pravi se od vrlo aromatičnog soka limete, kondenziranog mlijeka i jaja koji se miješaju u kremu. Krema se zatim izlije na podlogu od graham krekera i prelije se tučenim slatkim vrhnjem.

Kiselkasti okus limete daje odličan kontrast šećeru i slatkom vrhnju. Ova limeta, također poznata kao citrus aurantifolia, meksička limeta i zapadnoindijska limeta, voće je autohtono u Maleziji, a na Floridi je od 1830-ih kada ih je botaničar po imenu Henry Perrine počeo saditi na floridskom Indian Keyu.

7. Pirog

Pirog je popularna ruska pita od dizanog, prhkog ili lisnatog tijesta koja se puni slatkim ili slanim sastojcima. Neki od popularnijih nadjeva uključuju meso, ribu, gljive, sir, kupus, krumpir i voće kao što su šljive, jabuke ili bobičasto voće. Pita može biti zatvorena ili otvorena, a u Rusiji je pirog vrlo popularan.

6. Pita od govedine i Guinnessa

Pita od govedine i Guinnessa zapravo je gulaš od govedine i Guinnessa stavljen na podlogu od tijesta i prekriven tijestom. Pita se peče dok ne porumeni i savršeno je jelo za hladne jesenske dane. Nadjev se obično radi od goveđih kockica, senfa u prahu, ulja, luka, celera, mrkve, Guinnessa, goveđeg temeljca, želea od crvenog ribiza, lovora, peršina i majčine dušice.

Nadjev se polako kuha kako bi meso postalo savršeno mekano. Okusi Guinnessa prožimaju govedinu, dok povrće daje gustoću umaku, a ako slučajno ostane viška umaka nakon što pita bude pečena, on se obično ulije u vrč i posluži uz pitu.

5. Adjarian khachapuri 

Jedna od najpopularnijih varijanti khachapurija, tradicionalnog gruzijskog jela, adjarian je otvorena pita koja se puni kombinacijom sira i jaja. Podloga se radi od dizanog tijesta koje se razvalja u duguljasti oblik i tradicionalno se puni sulgunijem ili imeretskim sirom ili kombinacijom oba.

Na samom kraju pripreme na vrh pite stavlja se jaje, a pita se zatim dodatno peče dok se jaje djelomično ne stegne. Ova pita u obliku čamca potječe iz obalne regije Adjaria, a obično se poslužuje s kriškom maslaca na vrhu.

4. Plăcintă aromână 

Plăcintă aromână, poznata i kao plăcintă macedoneană u Rumunjskoj, tradicionalna je pita koja se obično puni porilukom ili špinatom, jajima, sirom i kiselim vrhnjem. Na lim premazan svinjskom mašću ravnomjerno se rasporedi nadjev od jaja i sira s blanširanim špinatom ili porilukom, nadjene se drugim slojem tijesta i zapeče u pećnici. Pita se obično poslužuje topla za doručak, uz čašu jogurta sa strane.

3. Pastel de choclo

Omiljeno jelo u Čileu, mekani i kremasti pastel de choclo pita je nalik na složenac, a također je popularna u Peruu, Argentini i Boliviji. Pravi se od mljevene junetine, piletine, crnih maslina, luka, tvrdo kuhanih jaja i tijesta od svježe mljevenog kukuruza zvanog choclo.

Kukuruz igra ključnu ulogu u ovom jelu, i to nije nimalo iznenađujuće – ovu pitu obožavale su i drevne Inke čiji je najvažniji bog bio bog kukuruza. Kukuruz je Inkama bio toliko važan da je njihov poglavica, za kojeg se vjeruje da je potomak bogova, svake godine sadio prvo sjeme kukuruza.

2. Szarlotka

Szarlotka je tradicionalna poljska pita od jabuka koja je iznimno popularna u cijeloj Poljskoj. Postoji bezbroj načina za njezinu pripremu, ali obično se radi od prhkog ili poluprhkog tijesta i kuhanih ili sirovih jabuka. To je pita s duplim korama, a gornji dio pite obično se mrvi.

Međutim, postoji jedna varijanta szarlotke koja je također dobro poznata, a to je ona koja uključuje sloj puslica ispod smrvljenog tijesta. Szarlotka se može napraviti i s drugim voćem poput breskvi i krušaka, u nadjev od jabuka mogu se dodati i grožđice, a preljev od mrvica može se pomiješati s bademima.

1. Khachapuri

Ovaj jednostavni kruh sa sirom poznat kao khachapuri najpoznatije je jelo u Gruziji. Tradicionalno se prelijeva topljenim sirom, jajima i maslacem. Postoje različite vrste khachapurija, a iako su neke nove vrste sireva poput mozzarelle i fete uključene u jelo, najčešći dodaci još uvijek uključuju tradicionalni gruzijski sulguni ili imeretski sir.

Oblikuje se u različite oblike, a dvije od najčešćih varijanti uključuju imeretski khachapuri, oblikovan u kružni oblik, i Adjarian khachapuri, otvorenu verziju prelivenu maslacem, s jajetom na vrhu.