Ne pada nam na pamet nešto peći ovih dana ali, slatki, fini kolač nam je često na pameti. 24sata donosi recept za Bounty kolač koji se ne peče, i to zdravu verziju.
Autorica knjige ”Sirova hrana’, Mihaele Devescovi je uložila mnogo truda, ljubavi i vremena u istraživanje koncepta sirove hrane. Njeni recepti sadrže pretežno voće, povrće i orašaste plodove. Tako je osmislila recept za ovaj preukusni kolač.
Sastojci:
1 šoljica badema
1 šoljica sušenog kokosa
2 kašike kakaa u prahu
1/2 šoljice hurmi, natopljenih u malo vode
Krema od kokosa:
1/2 šoljice indijskih oraščića, natopljenih najmanje 3 sata 2 šoljice sušenog kokosa
2 kašike agava sirupa
1 kašika kokosovog mlijeka
malo vanilije
Čokoladna glazura:
1/3 šoljice kokosovog ulja
2 kašike kakaa u prahu
2 kašike agava sirupa
Priprema: Stavite sve sastojke, osim hurmi, u multipraktik i miksajte. Dodajte hurme i miksajte dok ne dobijete teksturu tijesta. Smjesa se treba držati zajedno kad se pritisne. Raširite po kalupu i stavite u zamrzivač dok pravite kremu. Za kremu od kokosa, miksajte sve sastojke dok ne dobijete gušću teksturu. Raširite po vrhu kore, a zatim vratite u zamrzivač dok pravite čokoladnu glazuru. Za čokoladnu glazuru, rastopite kokosovo ulje u vrućoj vodi. Dodajte kakao u prahu i agava sirup. Pomiješajte da se dobro poveže (ako će se odvajati, to neće biti lijepa glatka čokolada). Prijatno!