Magazin

Zdrava verzija Bounty kolača: Odličan ljetni kolač koji se ne peče  

FOTO: INSTAGRAM/SCREENSHOT
FOTO: INSTAGRAM/SCREENSHOT

Ne pada nam na pamet nešto peći ovih dana ali, slatki, fini kolač nam je često na pameti. 24sata donosi recept za Bounty kolač koji se ne peče, i to zdravu verziju. 

 Autorica knjige ”Sirova hrana’, Mihaele Devescovi je uložila mnogo truda, ljubavi i vremena u istraživanje koncepta sirove hrane. Njeni recepti sadrže pretežno voće, povrće i orašaste plodove.  Tako je osmislila recept za ovaj preukusni kolač. 

Sastojci:  

1 šoljica badema 

1 šoljica sušenog kokosa  

2 kašike kakaa u prahu 

1/2 šoljice hurmi, natopljenih u malo vode  

Krema od kokosa:  

1/2 šoljice indijskih oraščića, natopljenih najmanje 3 sata 2 šoljice sušenog kokosa  

2 kašike agava sirupa  

1 kašika kokosovog mlijeka 

malo vanilije    

Čokoladna glazura:  

1/3 šoljice kokosovog ulja  

2 kašike kakaa u prahu  

2 kašike agava sirupa    

Priprema: Stavite sve sastojke, osim hurmi, u multipraktik i miksajte. Dodajte hurme i miksajte dok ne dobijete teksturu tijesta. Smjesa se treba držati zajedno kad se pritisne. Raširite po kalupu i stavite u zamrzivač dok pravite kremu. Za kremu od kokosa, miksajte sve sastojke dok ne dobijete gušću teksturu. Raširite po vrhu kore, a zatim vratite u zamrzivač dok pravite čokoladnu glazuru. Za čokoladnu glazuru, rastopite kokosovo ulje u vrućoj vodi. Dodajte kakao u prahu i agava sirup.  Pomiješajte da se dobro poveže (ako će se odvajati, to neće biti lijepa glatka čokolada). Prijatno!