Magazin

Danas je Svjetski dan čokolade: Probajte ovu nevjerovatnu tortu i uživajte u najslađem danu u godini

Svjetski dan čokolade se obilježava danas, 7. jula, od 2009. godine. Iako se ne zna ko je tvorac ovog praznika, cijeli svijet ga ipak obilježava i slavi dolazak ove poslastice u Evropu 1550. godine.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

S obzirom da današnji dan dopušta da pojedete više čokolade nego inače, savjetujemo vam da napravite preukusnu čokoladnu tortu.

Potrebni sastojci:

Kora:

jaja – 3

šećer – 150 g

ulje – 100 ml

mlijeko – 100 ml

brašno – 120 g

kakao – 20 g

vanilin šećer – 1 kesica

so – prstohvat

čokoladno mlijeko – 100 ml

Fil:

mlijeko – 800 ml

puding od čokolade – 3

šećer – 100 g

čokolada – 200 g

nutela – 200 g

puter     200 g

Krema:

crna čokolada – 200 g

slatka pavlaka – 200 ml

Dekoracija:

maline  po želji

listići badema    po želji

lješnik   po želji

Kako pripremiti

Umutite jaja, šećer, vanilin šećer i so mikserom, dodajte tečne sastojke – mlijeko i ulje, a zatim u tečne sastojke sipajte pomiješano brašno i kakao. Smjesu pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Dok se kora peče pripremite fil. Puding razmutite u malo mlijeka sa šećerom, pa ga skuhajte u ostatku mlijeka. Dok je još vruće dodajte čokoladu. Ohladite puding i dodajte nutelu, pa umućen margarin.

U okrugli kalup stavite ohlađenu koru, poprskajte je čokoladnim mlijekom, pa sipajte cijeli fil. Ostavite nekoliko sati da se ohladi, pa sipajte kremu.

Kada se krema stegne, dodajte maline, listiće badema i lješnik ako želite, piše Blic.