Magazin

Neobičan spoj pun okusa donosi ova voćna torta

Kad u ljeti mislimo na voće, mislimo na jedno: svježe bobice! Svejedno je li riječ o jagodama, malinama, ribizlama, kupinama – sve nam pružaju savršeno osvježenje u toplim ljetnim danima.

FOTO: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/SWEETANY90
FOTO: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/SWEETANY90

Za slatke kolače najbolja je ribizla. Zbog svog kiselkastog okusa izvrstan su dodatak desertima. Kako prenose 24 sata, u kombinaciji sa svježim mascarpone sirom i podlogom od kokosa, ova torta garantirano je favorit uz poslijepodnevnu kafu.

Sastojci:

Za biskvit:

25 g maslaca

225 g keksa s kokosom

5 g ribanog kokosa (brašno od kokosa)

Za kremu:

300 g ribizli

125 g šećera

2 pakovanja učvršćivača za šlag

500 g mascarpone sira

500 g svježeg sira

125 g vrhnja za šlag

Priprema:

1. Rastopi maslac u lončiću te ostavi da se ohladi. Za to vrijeme fino razmrvi dvopek te pomiješaj s kokosovim brašnom i rastopljenim maslacem.

2. Stavi smjesu u kalup za tortu promjera 26 cm te utisni da dobiješ kompaktnu podlogu za kolač. Stavi na 30 minuta u frižider da se stisne.

3. Operi ribizle, nekoliko komada ostavi po strani, a preostale bobice očisti.

4. Pomiješti šećer i učvršćivač za šlag.

5. Pomiješati mascarpone i svježi sir. Polako umiješati ribizle. Potom stuci vrhnje u šlag te također umiješati.

6. Stavi gotovu kremu na biskvit te poravnati. Staviti potom na dva do tri sata u frižider.

7. Izvaditi tortu iz prstena te ukrasiti ribizlom.