Za slatke kolače najbolja je ribizla. Zbog svog kiselkastog okusa izvrstan su dodatak desertima. Kako prenose 24 sata, u kombinaciji sa svježim mascarpone sirom i podlogom od kokosa, ova torta garantirano je favorit uz poslijepodnevnu kafu.
Sastojci:
Za biskvit:
25 g maslaca
225 g keksa s kokosom
5 g ribanog kokosa (brašno od kokosa)
Za kremu:
300 g ribizli
125 g šećera
2 pakovanja učvršćivača za šlag
500 g mascarpone sira
500 g svježeg sira
125 g vrhnja za šlag
Priprema:
1. Rastopi maslac u lončiću te ostavi da se ohladi. Za to vrijeme fino razmrvi dvopek te pomiješaj s kokosovim brašnom i rastopljenim maslacem.
2. Stavi smjesu u kalup za tortu promjera 26 cm te utisni da dobiješ kompaktnu podlogu za kolač. Stavi na 30 minuta u frižider da se stisne.
3. Operi ribizle, nekoliko komada ostavi po strani, a preostale bobice očisti.
4. Pomiješti šećer i učvršćivač za šlag.
5. Pomiješati mascarpone i svježi sir. Polako umiješati ribizle. Potom stuci vrhnje u šlag te također umiješati.
6. Stavi gotovu kremu na biskvit te poravnati. Staviti potom na dva do tri sata u frižider.
7. Izvaditi tortu iz prstena te ukrasiti ribizlom.