Život

Ovo se krilo kao vojna tajna: Objavljen recept za jelo koje su obožavali svi Jugosloveni

Sigurno ste nekad čuli onu poslovicu "najbolji je vojnički grah", ali niko vam neće reći najbolje čuvanu tajnu - što je količina veća, to je bolji.

FOTO: TASTE ATLAS
FOTO: TASTE ATLAS

Došli smo i do originalnog recepta.

Stariji sugrađani koji su služili vojni rok u JNA i dalje prepričavaju kao najvažniji događaj – ručak sa vojničkim grahom.

Često su se domaćice pitale da li postoji neki tajni sastojak zbog koga je bio tako hvaljen, a neki su išli dotle da su ga smatrali pravom vojnom tajnom.

Na internetu se prije par godina pojavio sken knjižice koja nosi naziv “Recepture za pripremu hrane u JNA” i tada je konačno na vidjelo izašao čuveni recept za vojnički ili bolje rečeno čorbast pasulj.

Ovako originalni recept zapravo izgleda.

Sastojci:

500 gr graha1 glavica crnog (crvenog) luka2-3 čena bijelog luka1 šargarepa100 gr masti ili uljaso, biber1 kašika aleve paprike1 kašika vegete1 list lovora1 suva paprikaperšunov list

Grah koji ste očistili i prebrali treba da se potopi u hladnu vodu, ali da vode bude dovoljno da grah ne bi upio svu vodu kada nabubri. Grah u vodi treba da ostane do tri sata.

Nakon što je grah nabubrio, treba ga ocijediti i staviti u širu posudu, ponovo naliti hladnom vodom “da ogrezne” i kuvati 20-ak minuta. Nakon toga ponovo još jednom cijedimo grah i nalivamo ga ovaj put vrelom vodom, takođe da ogrezne odnosno da vode bude više nego graha.

U vodu sa grahom se dodajte sitno sjeckani luk i nastavlja se kuhanje uz povremeno dolivanje tople vode.

U vrelu mast u tavi dodaje se ostatak sitno sjeckanog luka, mrkva sječena na sitne kockice i sve se proprži na laganoj vatri da porumeni. Kada je pasulj na pola kuva dodaje se proprženi crni luk i mrkva i lovorov list.

Potom u tavu se ponovo dodaje malo mast, kada se zagrije u nju se dodaje brašno i pravi se zaprška. Kada brašno porumeni, isključi se ringla i odmah se dodaje sitno sjeckani bijeli luk i aleva paprika i sve se dobro izmješa i doda u grah.

Uz stalno miješanje da se zaprška ne bi zgrušala, dodaje se na kraju i suhi začin po ukusu. Kada se zaprška stavi u grah, čorba se kuha još maksimalno tridesetak minuta, a poslije toga treba da se isključi ringla na kojoj se kuva papir i doda po želji biber, peršunov list i dosoli se ako ima potrebe.

U grahu po želji mogu da se kuhaju i rebarca ili suho meso.