Magazin

Napravite sami somune, ovo je recept

Recept za originalni sarajevski somun bio je dugo dobro čuvana tajna.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Mekana korica i velika šupljina u unutrašnjosti čine ih posebnom vrstom hljeba, koju nije teško spremiti ni kod kuće. Kada ih napravite, uvjerit ćete se da su sarajevski somuni jedinstveni po ukusu.

Sastojci:

1 kg brašna

10 gr kvasca

1 supena kašika šećera

1 kafena kašika soli

700 ml hladne vode

ćurekot (crni kumin) po želji

Priprema:

U posebnu posudu sipajte so, šećer, kvasac i malo vode i ostavite da kvasac nadođe.

U veću posudu sastavite brašno i hladnu vodu, pa kada kvasac nadođe dodajte u to sastojke iz prve posude. Zamijesite rjeđe tijesto. Prilikom miješenja tijesta povlačite tijesto od rubova posude u kojoj mijesite ka unutra. Tijesto možete mijesiti rukama ili varjačom.

Ostavite tijesto da ostoji najmanje sat vremena. Što tijesto duže stoji, ljepše je, pa majstori za pravljenje somuna preporučuju da tijesto zamijesite uveče i ostavite ga da odstoji cijelu noć u frižideru. Hladno tijesto se lakše oblikuje, a biće još ljepše ako ga prije oblikovanja nekoliko puta premijesite.

Kada je tijesto dovoljno odstajalo, rukom otkinite onoliko loptica koliko somuna želite da napravite od njega. Na jednoj ruci držite lopticu tijesta, a drugom povlačite krajeve tijesta. Sredinu testa ne bi trebalo nikako dirati.

Kada ste tijesto razvukli u kružni oblik prečnika 20 do 30 santimetara, položite ga na ravnu površinu koju ste prije toga posuli brašnom.

Potom tupom stranom noža ili drvenim čačkalicama za ražnjiće lagano pritiskajte tijesto dok ne napravite mrežicu. Ove šare će omogućiti tijestu da prilikom pečenja “diše” i da ispečen somun bude šupalj u sredini.

Rernu zagrijte na najjačoj temperaturi, a onda pouljite pleh u kome ćete peći somune i  ubacite ga praznog  u rernu da se dobro zagrije.

Kada se rerna i pleh zagrijeizvucite pleh, pospite ga brašnom, pa uzmite somun na dlan i pokvasite ga s gornje strane s malo vode.

Somune pažljivo složite na pobrašnjen pleh, pospite ih ćurekotom i pecite pet do 10 minuta, zavisno od toga koliko je jaka rerna. Rernu ne otvarajte tokom pečenja.

Primijetit ćete da su se tokom pečenja somuni naduli na sredini i da tako stoje. To je znak da su pečeni.