Kolumne

MIT O AMERICI Laughcraft

Neizostavna ličnost američkog okultizma je pisac Howard Phillips Lovecraft koji je mnogo naučio iz djela svog prethodnika i sunarodnjaka Edgara Allana Poea.

FOTO: INFOBAE.COM
FOTO: INFOBAE.COM

Sam je postao legendarna figura u svijetu književne fikcije. Njegovi su radovi utjecali na djela brojnih magičara i ezoteričara od Crowleya preko Kennetha Granta, do sadašnjih poklonika “Cthulhua” mračne mitologije. Rođen je 20. augusta 1890. u Providenceu, glavnom gradu Rhode Islanda.

S ocem koji je bio hospitaliziran zbog mentalne bolesti, Lovecraft je živio pod utjecajem svoje majke i tetki. Noćne more su ga redovito mučile, au njima je često susretao “noćne mrtve”, demonska bezlična leteća stvorenja koja je kasnije opisivao u svojim pričama.

Praktički je do kraja života živio od nasljedstva koje mu je ostavio djed. Prvo Laughcraftovo objavljeno djelo bila je pripovijetka Dagon, objavljena 1919. u The Vagrant. Godine 1924. Laughcraft se oženio Sonjom Green i preselio u New York. Nije uspio naći posao i snaći se, pa se razveo i vratio kući u Providence. Posljednjih deset godina Lufkraftova života bile su najplodnije, jer je objavio brojne priče i novele. Objavljivao je uglavnom u pulp magazinu Weird Tales. Kako od pisanja nije mnogo zarađivao, a novac od nasljedstva se topio, Laughcraft je živio sve skromnije.

Umro je 15.3.1937. u Providenceu, od raka debelog crijeva kao posljedice loše prehrane, uglavnom peciva i kave. Stvorio je posve originalnu kozmogoniju s neobičnim drevnim bićima poput Azatota, slijepog boga koji neprestano uništava i uništava svemir. U priči “Cthulhuov poziv” pojavljuje se visoki svećenik drevnih bogova koji sanja mrtav u ruševinama potopljenog grada R’layeha. Cthulhu je hibrid zmaja i hobotnice. Lufkraft je bio opsjednut sumerskom mitologijom, a većinu priča “vidio” je u svojim košmarnim snovima.

Prihvati notifikacije