Svijet

Medvedev upozorio: Mogao bi se ponoviti 11. septembar, ali s nuklearnim oružjem

Dmitrij Medvedev, predsjednik ruskog Vijeća sigurnosti i bivši ruski predsjednik i premijer, izjavio je jučer u objavi na svom Telegram kanalu da bi SAD uskoro mogle doživjeti napad poput onog 11. septembra 2001., ali s nuklearnim ili biološkim oružjem.

FOTO: EPA/DMITRY ASTAKHOV
FOTO: EPA/DMITRY ASTAKHOV

Medvedev je svoje prijetnje objavio samo dan prije godišnjice terorističkih napada u kojima je poginulo 2.996 ljudi.

Medvedev, vodeći propagandist Kremlja koji je služio kao predsjednik Rusije od 2008. do 2012. i premijer od 2012. do 2020., u posljednjih je godinu i po često prijetio Zapadu nuklearnim oružjem.

Jučer je na svom Telegram kanalu objavio, kako je rekao, nekoliko riječi uoči 11. septembra. U njoj je ismijavao SAD zbog, kako kaže, “arogancije i odvratnog narcizma” među zapadnim nacijama i “univerzalne arogancije po bilo kojem pitanju”.

Prevod njegove opsežne objave podijelio je na Twitteru Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

“Ne želim predviđati, ali SAD će doživjeti to da će u jednom trenutku teroristi pokrenuti još jedan napad u stilu 11. 9. 2001., ali s nuklearnom ili biološkom komponentom”, napisao je Medvedev, kako je preveo Geraščenko.

“Ili još gore: jedan od čelnika nuklearnih zemalja izgubit će živce i donijeti emotivnu odluku o upotrebi oružja za masovno uništenje. Pogotovo jer se nuklearni klub stalno širi i njegov značajan dio nije vezan nikakvim obvezama. I onda bi to bilo to. Kraj igre. Ostat će samo skupiti novac za novi spomenik u četvrti Ground Zero. U najboljem slučaju”, dodao je.

Prošlog mjeseca, tokom intervjua za rusku državnu novinsku agenciju Tass, Medvedev je dao slične komentare, sugerirajući da SAD i druge zapadne zemlje guraju svijet bliže trećem svjetskom ratu.

“Iskreno govoreći, definitivno bi bilo bolje da su čuli signale”, rekao je Medvedev. “U svakom slučaju, svijet se ne bi trebao suočavati s prijetnjom trećeg svjetskog rata. Zapravo, ovo je situacija gdje naši protivnici aktivno guraju sve”, prenosi Index.hr.

Prihvati notifikacije