Region

Američki kongresmen u Podgorici: SAD podržava put Crne Gore ka EU

Crna Gora ima snažnu vezu sa Sjedinjenim Američkim Državama i u NATO-u cijene njenu snažnu podršku i glas u alijansi, poručio je danas u Podgorici američki kongresmen Majk Tarner.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Tarner je danas predvodio delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koja se sastala sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem.

Nakon sastanka, Tarner je novinarima poručio da SAD podržava put Crne Gore ka Evropskoj uniji, dodajući da je ta tranzicija jako bitna.

Tarner je Milatoviću zahvalio na njegovom angažovanju u izgradnji demokratskih institucija Crne Gore.

“Crna Gora je tu postigla veliki napredak”, naglasio je Tarner.

Milatović je naveo da je, tokom razgovora sa Tarnerom, poslao snažnu poruku da je ubijeđen da Crna Gora može postati zemlja u koju SAD najviše ima povjerenja u ovom dijelu svijeta.

Podvukao je da između SAD-a i Crne Gore postoji strateško partnerstvo u okviru NATO saveza.

Milatović se, kako je rekao, zahvalio Tarneru na njegovoj dosadašnjoj podršci demokratskom razvoju Crne Gore kao i na njegovoj ulozi u vrijeme kada je Crna Gora postala članica NATO-a.

“Mislim da je upravo ovakvo interesovanje senatora i kongresmena, generalno američke administracije, jedna dobra osnova, dodatno unaprijeđenog prijateljstva i strateškog partnerstva naše dvije zemlje”, naveo je Milatović.

Dopdao je da je od SAD-a zatražio dodatnu podršku u smislu Crne Gore kao uspješne evropske priče i najboljeg signala za sve istočnoevropske države da je proces proširenja EU živ i ostvariv.

“Mislim da se naši partneri iz SAD-a potpuno slažu da je priča učlanjenja Crne Gore u EU puno veća od same Crne Gore”, kazao je Milatović.

Upitan da li je siguran da će, ukoliko prosrpska koalicija “Za budućnost Crne Gore” bude dio buduće Vlade, za šta je nedavno rekao da smatra da bi bilo ispravno, ta koalicija javno podržati sankcije Rusiji i priznati nezavisnost Kosova, Milatović je odgovorio da on snažne stavove ima jedino oko stvari koje se tiču principa.

“Principi su sljedeći – Vlada mora biti napravljena na principima ubrzanja crnogorskog puta ka EU, njenog kredibilnog članstva u okviru NATO saveza i naravno Crne Gore kao dobrog susjeda u kontekstu dobrosusjedske politike”, naveo je Milatović.

Crnogorski predsjednik je rekao da je, pored tih spoljnopolitičkih principa, važno da Vlada ubrza reforme u pravosuđu, kako bi se dodatno osnažila borba protiv kriminala i korupcije.

“Sa Tarnerom sam dodatno razgovarao o činjenicama koliko je Crna Gora u prethodnom periodu bila zarobljena država, koliko je na visokim funkcijama u pravosuđu imala ljude koji su bili dio organizovanog kriminala i korupcije. To su podaci koje dobijamo preko Sky aplikacije koja nam je bila dostavljena preko naših strateških partnera iz Evrope i SAD-a”, kazao je Milatović.

Novinari su američkog kongresmena takođe pitali kakav je njegov stav to što Milatović apeluje da jedna proruska i anti-NATO partija bude dio Vlade, a Tarner je naveo da je veoma ponosan na to što je Crna Gora postigla tokom svog NATO članstva.

“Ponosni smo na njen angažman i na ono što je postigla u svojoj vojsci, podršci NATO-u. Impresioniran sam snažnom posvećenošću predsjednika Milatovića NATO-u i uvjeren sam da je još ranije u svojim izjavama bio izričit da će Crna Gora ostati snažan član NATO-a”, zaključio je Tarner.

Prihvati notifikacije