Region

Von der Leyen u Podgorici: Članstvo Crne Gore u EU prije 2030. godine moguće ako...

Proširenje Evropske Unije (EU) na vrhu je prioriteta Evropske komisije (EK) i Crna Gora, ukoliko ispuni uslove, može biti članica EU prije 2023. godine, poručila je predsjednica EK Ursula Von der Leyen tokom zvanične posjete Crnoj Gori.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Predsjednicu Evropske komisije je uz najviše državne i vojne počasti dočekao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Von der Leyen i Milatović su nakon sastanka poslali optimistične poruke koje se tiču perspektive Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u EU.

“Crna Gora je već dugo vremena zemlja koja je najviše napredovala ka EU i drago mi je što ste odlučni da zadržite tu poziciju. Moja prva poruka je da sad treba da budete fokusirani na zadatak pristupanja i zajedno moramo da završimo taj proces”, istakla je Von der Leyen.

Ona je kazala da je drugi zadatak približavanja ekonomija Crne Gore i EU-a.

“Crna Gora ima potencijal da postane veliki snabdijevač električnom energijom u ovom regionu”, istakla je predsjednica EK.

Na pitanje koliko je realno da Crna Gora i prije 2030. godine može da postane članica EU, Von der Leyen ističe da nema potrebe za čekanjem.

“Crna Gora jeste predvodnica, ima tu poslednju milju da pređe, potrebno je pogurati. Ako ispunite određene uslove, nećemo se vezivati za datume. Ne postoji neki kalendar procesa pristupanja, već je bitno sprovođenje reformi i napredak ka EU. Podstičem Crnu Goru da pređe tu poslednju milju što brže i tu će se vrata otvoriti”, kazala je ona.

Da je Crna Gora bliža Evropskoj uniji od ostalih kandidata i da je perspektiva punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji i prije 2030. godine, vjeruje crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

On je nakon sastanka s Von der Leyen istakao da Crna Gora praktično nema otvorenih pitanja sa susjedima, članica je NATO-a, najdalje je odmakla u EU integracijama i njena politika je usklađena s vanjskom politikom EU.

“Crna Gora ima istinski evropski orijentisanu političku većinu. Sve ovo nema nijedna druga zemlja koja pretenduje da bude članica EU”, naglašava Milatović.

On je kazao da se Crna Gora zalaže za primjenu principa “regate”.

“Po kome će se mjeriti pojedinačna dostignuća država u ispunjavanju mjerila za članstvo u EU”, istakao je Milatović.

Iskazuje razumijevanje za kritički stav Evropske unije iskazan u prošlogodišnjem izvještaju o napretku i nedavno usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta.

“Nadam se da smo, u tom smislu, na nacionalnom nivou naučili lekcije, i da su se, nakon dužeg perioda nezadovoljavajuće dinamike u realizaciji neophodnih reformi, u Crnoj Gori stekli uslovi za deblokadu procesa”, kazao je Milatović.

Vjeruje da će najodgovorniji politički činioci – u prvom redu novoformirana Skupština i Vlada prepoznati značaj političkog trenutka kada je u pitanju evropska perspektiva Crne Gore, i da će njihovim konstruktivnim djelovanjem biti omogućena puna valorizacija potencijala koji su generisani dugo očekivanim političkim promjenama u zemlji.

Podsjeća da je u prethodnom izazovnom periodu koji je obilježila nestabilnost i otežano funkcionisanje ključnih institucija u Crnoj Gori, u fokusu njegovog političkog djelovanja bila konsolidacija ukupnih demokratskih, političkih i društvenih potencijala u pravcu ispunjavanja potrebnih preduslova za ostvarivanje članstva u Evropskoj uniji kao ključnog strateškog cilja Crne Gore.

Ponovio je više puta iskazano uvjerenje da Crna Gora ostaje posvećena ostvarivanju svog evropskog sna, utemeljenog na čvrstim zajedničkim vrijednosnim osnovama.

U okviru posjete Crnoj Gori, za danas je planiran i susret Von der Leyen s novoizabranim premijerom Milojkom Spajićem.

Nakon sastanka, predsjednica EK će posjetiti elektroprenosni objekat u Podgorici koji je dio Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, koji kofinansira Evropska unija.