Region

Hoti: Od EU i SAD-a zavisi da li će biti napravljen pomak u dijalogu

Profesor političkih nauka Afrim Hoti izjavio je za Kosovo online da isključivo od Evropske unije i SAD-a zavisi da li će biti napravljen pomak u dijalogu Beograda i Prištine koji se sutra nastavlja u Bruxellesu sastankom na najvišem nivou.

FOTO: BALKAN PLUS
FOTO: BALKAN PLUS

“Ako oni zaista žele da riješe problem, možemo da očekujemo neki sporazum. Ako oni gledaju samo kako da kupe vrijeme dok se rat u Ukrajini ne završi, onda će se problemi samo nastaviti i neće doći do dogovora“, kaže Hoti.

Komentarišući deklaraciju koju su u Skoplju prekjuče usvojili učesnici Samita Brdo-Brijuni, Hoti ističe da ona nije realna, posebno zbog odnosa Kosova i Srbije. Istovremeno napominje da su lideri zemalja regiona sa Samita poslali poruku Uniji da zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju da budu dio EU.

„Lideri iz regiona time samo hoće da pokažu Evropskoj uniji da je uredu da zemlje Zapadnog Balkana budu dio nje. Mislim da deklaracija nije realna, posebno zbog nemogućnosti rješavanja problema između Srbije i Kosova. Ona služi samo da se protuži trend. Da Beograd i Priština mogu da kažu: da, mi smo uz EU, ali kriva je jedna ili druga strana što je situacija ovakva. To je samo retorički prijedlog, a nema ničeg konkretnog“, smatra Hoti.

Prema njegovim riječima, bez rješavanja krize koja traje, Kosovo i Srbija ne mogu da se nadaju integracijama.

„Bez rješavanja problema koje trenutno imamo, ne vidim opcije ni za Kosovo, a ni za Srbiju što se tiče evropskih integracija. Prvo mora da se riješi ta situacija, pa tek se onda može da se priča o normalnim odnosima sa EU“, dodaje.

On smatra i da EU prema Kosovu i Srbiji vodi dvosmislenu politiku.

„EU vodi politiku ambigviteta. S jedne strane razgovara sa Beogradom i govori da je Srbija uredu, a to je najprije zbog pozicije Beograda prema Rusiji. S druge strane, s Kosovom je veći problem. Uvedene su mjere i EU nema nikakav cilj u procesu dijaloga. Kaže da pristupanju Kosova i Srbije ako ispune sve uslove Unije, a kako će obje strane to da ispune, to ni EU ne zna“, kaže Hoti.

Prihvati notifikacije