Region

Vjosa Osmani najavljuje daljnje priznavanje nezavisnosti Kosova: Koje države slijede?

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da očekuje da uskoro neke nove zemlje donesu odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

FOTO: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
FOTO: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

“Ova godina je počela nizom dobrih vijesti za Kosovo, od ukidanja viznog režima s Evropskom unijom do potvrde zahtjeva State departmenta Kosova za kupovinu odbrambenih sistema naoružanja. Za mnogo posla koji intenzivno radimo, rezultati se vide tek kasnije.

Pročitajte još

Uspjeli smo da ponovo potvrdimo skoro sve države koje su priznale nezavisnost i da izgradimo nove saveze s državama od kojih se očekuje da uskoro donesu odluku o priznanju”, rekla je Osmani, a prenosi Kosovo online.

Komentirajući mjere EU protiv Kosova, Osmani je kazala da se većina lidera EU s kojima je razgovarala zalaže za ukidanje tih mjera.

“Moram da napomenem da je većina lidera EU koje sam srela već za ukidanje mjera. S druge strane, razlozi zbog kojih su mjere izrečene, ma koliko nepravedne, više ne postoje.

Kosovo je poduzelo sve mjere za deeskalaciju situacije i stvoreni su uvjeti za nove izbore u općinama na sjeveru, tako da EU treba hitno da ukloni te mjere”, poručila je Osmani.

Prihvati notifikacije