Region

Vučić tvrdi da Evropa od Srbije traži da prizna nezavisno Kosovo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Evropa traži od Srbije da prizna nezavisno Kosovo.

FOTO: AA
FOTO: AA

“De fakto ili de jure. Da, traži. Nemoj da se lažemo da to nije tako. Najveća sila, Evropska unija, to traži. Suštinski traži”, rekao je Vučić za televiziju Pink, prenosi Beta.

Govoreći o tome da li građani Srbije mogu da se usuglase po pitanju ulaska zemlje u EU, Vučić je kazao da je on “za”, ali da je polovina građana “za”, a polovina protiv ulaska u EU.

Pročitajte još

Ocijenio je i da građani Srbije ne mogu da se saglase ni oko Kosova.

“Možemo sebe da lažemo da smo saglasni po tom pitanju. Naravno da nismo. Naravno da jedan deo misli da treba što pre predati Kosovo, to će Srbija biti zdravija, samo to neće i ne smeju javno da kažu. Drugi će da kažu – po svaku cenu braniti Kosovo i Metohiju, ali bez mene i moje dece”, naveo je on.“Mislim da je u interesu Prištine da izađe sa fer predlogom (Zajednice opština sa srpskom većinom”, izjavio je za RSE Wolfgang Petritsch (arhivska fotografija).

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 17. februara 2008. godine, skoro deceniju nakon završetka rata i povlačenja srpskih snaga.

Više od 100 zemalja koje su priznale Kosovo, tu odluku su donijele u godini proglašenja nezavisnosti, 2008.

Od zemalja na Zapadnom Balkanu, pored Srbije, Kosovo ne priznaje još Bosna i Hercegovina.

Kosovo od 2011. godine, pod pokroviteljstvom Evropske unije, vodi dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa. Taj proces podržavaju i Sjedinjene Države, prenosi RSE.

Prihvati notifikacije