Region

Kosovo slavi 16. godišnjicu proglašenja nezavisnosti, Beograd ne priznaje državnost

Kosovo u subotu brojnim manifestacijama obilježava 16. obljetnicu proglašenja nezavisnosti, dok službeni Beograd poručuje da je to dan kada je "srušen međunarodno-pravni poredak", naglašavajući da kosovsku nezavisnost nije priznalo više od polovice država članica UN-a.

FOTO: EPA-EFE/STRINGER
FOTO: EPA-EFE/STRINGER

Na svečanoj sjednici kosovske vlade premijer Albin Kurti istaknuo je da Kosovo, kao i na dan proglašenja nezavisnosti prije 16 godina, “jest i bit će dom svih građana, bez razlike”, izvijestili su u subotu prištinski mediji.

Pročitajte još

“Uz podršku naših međunarodnih saveznika i partnera izgradili smo naš zajednički dom, Republiku Kosovo, pravu parlamentarnu republiku, s pravdom i jednakošću za svoje građane, doprinoseći miru i jamčeći mir”, rekao je Kurti.

Naglasio je da kosovska država “ima demokratske vrijednosti, poštivanje ljudskih prava i svih manjina, socijalnu pravdu i solidarnost u srži svakog političkog i društvenog kursa”.

Nekadašnja pokrajina u sastavu Srbije, poslije raspada SFRJ i sukoba tijekom 90-ih godina proglasila je 17. veljače neovisnost koju Beograd ne priznaje i, pozivajući se na međunarodno pravo i nacionalni ustav, smatra Kosovo dijelom svoje države.

Kosovo je, prema popisu na mrežnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i dijaspore, priznalo više od 100 zemalja svijeta, dok Srbija tvrdi da ga ne priznaje 109 od ukupno 193 države članice UN-a, među kojima ni pet zemalja Europske unije, te Vatikan.

Pod pokroviteljstvom EU-a Beograd i Priština su nakon 2010. započeli dijalog o normalizaciji odnosa, o čemu je u travnju 2013. u Bruxellesu potpisan sporazum, ali njegovu potpunu primjenu već više od desetljeća prate brojni incidenti i napetosti.

Obje strane su u veljači 2023. prihvatile novi, tzv. francusko-njemački plan, a potom mjesec dana kasnije u Ohridu i aneks o provedbi tog plana, ali je dijalog i dalje u slijepoj ulici.

Dodatne napetosti potaknuo je oružani incident koncem septembra u selu Banjska na sjeveru Kosova kad su u sukobu paravojne skupine Srba poginuli jedan kosovski policajac i trojica pripadnika te skupine.

Kosovo je od 1. veljače ove godine ukinulo srpski dinar u platnom prometu, Srbija je na posljedice te odluke po desetke tisuća kosovskih Srba ukazala na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN, a Bruxelles i Washington istaknuli su zabrinutost i pozvali su Prištinu da razmotri tu uredbu i omogući dovoljno vremena za prilagodbu srpskoj zajednici koja ovisi o proračunskim davanjima iz Beograda.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić reagirao je upitavši “što slavi Priština i na čemu im čestitaju države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, koju je Narodna skupština Srbije proglasila pravno ništavnom”.

Dačić je u priopćenju istaknuo da je 17. veljače “dan kada je srušen međunarodno-pravni poredak” i kada je “ozvaničena politika dvostrukih standarda u tumačenju principa zaštite teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, članica Ujedinjenih naroda”.

“To je pokušaj legalizacije višestoljetnog etničkog čišćenja srpskog naroda, čija je država stvorena na Kosovu i Metohiji. Toga je svjesno i 109 država od ukupno 193 članice UN-a, koje nisu priznale ovaj jednostrani i nelegalni akt”, naglasio je Dačić.

Međunarodnoj zajednici je poručio da kao što Srbija poštuje teritorijalni integritet svih zemalja na svijetu, očekuje “da svi poštuju i teritorijalni integritet Srbije, u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a” iz 1999. godine, prenosi Hina.

Prihvati notifikacije