Region

Dačić kaže da je izručenje Radoičića Kosovu "nemoguće"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je izručenje bivšeg potpredsjednika Srpske lise Milana Radoičića Prištini "nemoguće".

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

“Svi sudski procesi će se voditi pred domaćim sudovima”, rekao je on, piše Radio Slobodna Evropa.

Dačić je to rekao u intervjuu za agenciju Beta 13. decembra, komentarišući potjernicu koju je za Radoičićem izdala Međunarodna policijska organizacija (Interpol).

Interpol je raspisao potjernicu za Milanom Radoičićem zbog oružanog napada u Banjskoj. Informaciju o potjernici je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio ministar u Vladi Kosova Nenad Rašić navodeći da je raspisana na zahtjev kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova, posredstvom Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK).

Naoružana grupa Srba je 24. septembra u Banjskoj na sjeveru Kosova napala policiju Kosova i tom prilikom ubila narednika Afrima Bunjakua. Potom su u razmjeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Milan Radoičić je preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj uz navode da je “lično” organizovao napad i sve logističke pripreme, te da o tim planovima nikoga nije obavijestio.

Kosovo je optužilo Srbiju da stoji iza tog napada, što zvanični Beograd negira.

‘Bez ZSO nema razgovora o francusko-njemačkom planu’

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je i da “neće biti razgovora o sprovođenju francusko-njemačkog plana” dok se na Kosovu ne formira Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO).

Dačić je u intervjuu agenciji Beta rekao i da se nada da francusko-njemački plan neće postati dio pregovaračkog Poglavlja 35 s Evropskom unijom (EU).

“Nadamo se da do toga neće doći jer je to suprotno i stavovima zemalja koje nisu priznale Kosovo. Ako francusko-njemački plan postane dio pregovaračkog Poglavlja 35 to će znatno otežati razgovore sa EU”, ocijenio je.

Poglavlje 35 u pristupnim pregovorima između Srbije i Evropske unije, obuhvata odnose s Kosovom.

U nacrtu koji čeka na usvajanje stoji da će EU pozvati Evropsku komisiju (EK) da najdalje u januaru 2024. godine izmijeni mjerila za poglavlje 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, što podrazumijeva obuhvatanje obaveza iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, u pregovarački okvir za Srbiju.

Ovaj sporazum su lideri Srbije i Kosova postigli 27. februara u Briselu, a aneks primjene je usaglašen 18. marta u Ohridu.

Dokument je poznat i kao francusko-njemački plan.

Dačić je kazao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “izuzeo svoju saglasnost u vezi sa dijelovima koji se mogu protumačiti kao de fakto ili de jure priznanje Kosova”.

“Mi nikada nismo prihvatili Ohridski sporazum u cjelini. Predsjednik Vučić je rekao da prvo treba da se formira ZSO, pa onda možemo da razgovaramo o svemu”, istakao je on.

Ohridski sporazum predviđa da Srbija prizna državne simbole Kosova, ne prigovara članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, te da strane uzajamno poštuju teritorijalni integritet i suverenitet.

EU redovno upozorava da će brzina pristupnog procesa sa Srbijom zavisiti od napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Srbija i Kosovo su 27. februara postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

U Ohridu je 18. marta usaglašen aneks primjene ovog dogovora.

Beograd i Priština nisu potpisale sporazum ni aneks primjene jer je to odbio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost koju Srbija ne priznaje.

Prihvati notifikacije