Region

Osmani: Članstvo u Vijeću Evrope prioritet za Kosovo

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani kazala je da je članstvo Kosova u Vijeću Evrope prioritet Kosova, ali i da je neophodno za zaštitu ljudskih prava i blagostanja svih građana, bez razlike, prenosi Kosovo online.

FOTO:  FACEBOOK/VJOSA OSMANI
FOTO: FACEBOOK/VJOSA OSMANI

Osmani je tokom sastanka s Dora Bakoyannis, izvjestiteljicom Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (APKE) za zahtjev Kosova za članstvo u Vijeće Evrope, kazala i da je Kosovo spremno da ispuni sve neophodne standarde za članstvo.

“Kosovo je posvećeno ispunjavanju svih standarda Vijeća Evrope za članstvo. Ustav Kosova je već uključio ključne konvencije Vijeća Evrope, čineći ih primjenjivim na Kosovu”, kazala je Osmani.

Ona je rekla Bakoyannis da Kosovo očekuje da se debata i glasanje o Mišljenju o aplikaciji Kosova održe što je prije moguće kako bi se nastavilo s formalnim glasanjem za članstvo u Komitetu ministara, priopćeno je iz kabineta predsjednice Kosova.

“Sljedeće godine Vijeće Evrope će obilježiti 75 godina od svog osnivanja. Tako bi bilo veoma simbolično da samo Vijeće Evrope, kao glavna organizacija za ljudska prava na našem kontinentu, otvori vrata demokratskoj zemlji koja teži da se pridruži obitelji vrijednosti”, rekla je Osmani.

Dora Bakoyannis zadužena je da sačini izvješće na osnovu nalaza dvojice eminentnih pravnika koji su imenovani za procjenu prijave.

U svibnju 2022. godine, Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo u Vijeće Evrope, a u aprilu ove godine, Ministarski komitet Vijeća Evrope donio je odluku da se zahtjev za članstvo Kosova proslijedi Parlamentarnoj skupštini.

Prihvati notifikacije