Region

Reuters: Britanski vojnici patroliraju granicom Kosova i Srbije, prikupljaju obavještajne podatke o sumnjivim aktivnostima

Britanske trupe patroliraju granicom između Kosova i Srbije kao dio mirovnog prisustva NATO-a koje je pojačano zbog zabrinutosti da bi se bivši ratni neprijatelji mogli vratiti u otvoreni sukob nakon niza nasilnih incidenata u posljednjih nekoliko mjeseci, piše Reuters.

FOTO: EPA/S. SABAWOON
FOTO: EPA/S. SABAWOON

Kako navodi Reuters, Sjevernoatlantski pakt je poslao stotine dodatnih vojnika na Kosovo iz Velike Britanije i Rumunije nakon incidenta između vlasti na Kosovu i naoružanih Srba koji je pretvorio “mirno selo na sjeveru Kosova u ratnu zonu” 24. septembra. Objašnjava se da su tada u Banjskoj ubijena tri naoružana napadača i jedan policajac, te da se ovo smatra najgorim nasiljem otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Kosovo je optužilo Srbiju da pruža finansijsku i praktičnu podršku naoružanim napadačima, što Beograd negira.

NATO je poslao 1.000 dodatnih vojnika u region, čime je svoje prisustvo tamo doveo do 4.500 vojnika iz 27 zemalja.

Kako navodi Reuters, britanski vojnici su sada raspoređeni u smjenama po 18 sati kako bi se osiguralo da oružje ili naoružane grupe ne uđu na Kosovo, prenosi N1

Poručnik Joss Gaddie iz britanske vojske rekao je za Reuters da vojnici također prikupljaju “obavještajne podataka o bilo kakvoj ilegalnoj ili sumnjivoj aktivnosti koja se zatim šalje KFOR-u i dalje“.

Tokom posjete Zapadnom Balkanu u ponedjeljak je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da organizacija razmatra da li je potrebno trajnije povećanje snaga “kako bi se osiguralo da ovo ne izmakne kontroli i ne stvori novi nasilni sukob na Kosovu ili u široj regiji”.

Prihvati notifikacije