Region

Mnogobrojni građani s Kosova na biralištu u Vranju, glasanje se odvija nesmetano

Na biračkom mestu u Medicinskoj školi u Vranju, gde na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji glasaju Srbi iz Kosovskog Pomoravlja, gužve ima još od otvaranja birališta u sedam sati, ali se glasanje odvija nesmetano.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Srbi sa Kosova glasaju i u Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.

Glasači pristižu autobusima i privatnim automobilima, a pojačan saobraćaj iz smera Kosova ka pograničnim gradovima u kojima je organizovano glasanje od jutros je izazvao gužve na prelazima Jarinje i Merdare.

Mnogi su na put pošli u ranim jutarnjim satima, pa su prvi glasački listići u kutije na biralištima ubačeni odmah po njihovom otvaranju. Glasači sa Kosova kažu da bi im bilo daleko jednostavnije da su mogli da glasaju na Kosovu, ali da su ipak spremni da radi ispunjenja glasačkog prava dođu bilo gde u Srbiji.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Podsetimo, glasanje je za Srbe s Kosova organizovano u gradovima u Srbiji jer je kosovski premijer Albin Kurti za održavanje srbijanskih izbora na teritoriji Kosova tražio direktan zahtev od zvaničnog Beograda, a ne posredstvo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je takav zahtev odbio smatrajući da na taj način “Kurti insistira na priznanju kosovske nezavisnosti kao uslova za održavanje izbora“.

Slična situacija dogodila se i na prethodnim predsedničkim i parlamentarnim izborima 3. aprila prošle godine kada su Srbi s Kosova putovali u Rašku, Tutin, Bujanovac i Kuršumliju.

U birački spisak upisano je nešto više od 120.000 birača s Kosova. Prema saopštenju Republičke izborne komisije Srbije, na današnjim izborima pravo glasa ima ukupno 6.500.165 glasača.

Istovremeno sa parlamentarnim održavaju se i pokrajinski izbori, a u 65 gradova i opština i lokalni.