Region

Prištinski mediji: Srbi će izaći na glasanje za smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova

Kosovski Srbi izaći će 21. aprila na glasanje za smjenu gradonačelnika, etnički Albanaca u četiri općine na sjeveru Kosova unatoč odluci Srpske liste da ne sudjeluje na glasanju za opoziv gradonačelnika.

Priština
FOTO: D. MILENKOVIĆ/RINGIER
Ilustracija

Srpska lista, najjača stranka kosovskih Srba koju podržava službeni Beograd, inicirala je potpisivanje peticije za smjenu gradonačelnika u općinama sa srpskom većinom Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

No prošle sedmice predstavnici spomenute stranke saopćili su da neće sudjelovati u glasovanju za smjenu albanskih gradonačelnika koji su na vlasti u općinama na sjeveru Kosova došli nakon izbora u svibnju prošle godine nakon što su Srbi uglavnom bojkotirali izbore.

Kako prenose Reporteri.net., poziv Srpske liste nije umanjio želju građana da pravo glasa 21. aprila iskoriste za smjenu dosadašnjih gradonačelnika u općinama na sjeveru.

Također ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država tzv. Kvinte i ureda EU-a na Kosovu izrazili su u četvrtak žaljenje što su srpske stranke odlučile da ne sudjeluju na glasanju za opoziv gradonačelnika u četiri općine na sjeveru Kosova.

Posebni izaslanik Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin u četvrtak se sastao s predstavnicima Srpske liste a nakon sastanka izjavio je da mu nije jasno kako se može postići kompromis kako bi ta stranka odustala od odluke o bojkotiranju glasovanja za smjenu gradonačelnika.

Pročitajte još

Vlada Kosova je pozvala građane na sjeveru Kosova da iskoriste svoje pravo i glasaju za ili protiv smjene gradonačelnika a kako bi glasovanje bilo uspješno potrebno je 50 posto plus jedan od ukupnog broja upisanih birača

Na sjeveru Kosova lokalni izbori u četiri općine većinski naseljene Srbima održani su prošle godine uglavnom bez sudjelovanja srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od službenog Beograda, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan, svi pripadnici Srpske liste, u studenome 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).