Region

Jeffrey Hovenier: Proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije treba završiti uzajamnim priznanjem

Jeffrey Hovenier, američki ambasador na Kosovu kazao je u petak da proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije treba završiti uzajamnim priznanjem te dodao kako Sjedinjene Američke Države (SAD) očekuju od te dvije zemlje provedbu postignutih sporazuma.

Jeffrey Hovenier
FOTO: X PLATFORMA

Uz potporu SAD-a, Evropska unija je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, koji su u februaru u Bruxellesu postigli saglasnost o Sporazumu o putu prema normalizaciji odnosa dok je u Ohridu prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provedbe sporazuma iz februara. Iako članice EU-a tvrde da je postignuta saglasnost o oba ta dokumenta, nijedan nije potpisan jer to odbija učiniti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Nadamo se da ćemo u 2024. vidjeti stvarni napredak, uključujući da Srbija poduzme značajne korake da ispuni sve svoje obveze prema sporazumu i da Kosovo isto tako ispuni sve svoje obveze uključujući napredak u vezi sa Zajednicom srpskih općina”, rekao je Hovenier u poruci objavljenoj na društvenoj mreži X.

Srbija i Kosovo tokom cijele godine nisu postigli značajne pomake u provedi Sporazuma o normalizaciji odnosa, a Srbija odbija provesti sve dijelove sporazuma, posebno onaj koji govori da neće blokirati članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima. S druge strane Kosovo drži da je postignuta suglasnost o osnovnom sporazumu o normalizaciji i da plan njegove provedbe de facto znači da je Srbija priznala Kosovo, ali da Beograd “bježi od potpisivanja sporazuma”.

Provedbu sporazuma dodatno je zaustavio oružani napad u selu Banjska na sjeveru Kosova koncem septembra, kada je u sukobu paravojne skupine Srba i kosovske policije poginuo jedan kosovski policajac i trojica srpskih napadača, a više ih je uhapšeno.

No bez napretka obiju strana u dijalogu o normalizaciji ni Beograd ni Priština ne mogu računati na pomak u eurointegracijama, jasno je poručio Bruxelles. 

Prihvati notifikacije