Region

Kosovska predsjednica u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte moćan govor kojim je osvojila društvene mreže (VIDEO)

Vjosa Osmani-Sadriu je poručila Vučiću da se umjesto širenja propagande treba zapitati je li u njemu ostala trunčica čovječnosti

FOTO: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
FOTO: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu obrušila se na Aleksandra Vučića, optuživši ga da ponovno nije održao riječ danu međunarodnim partnerima, a Srbija se još jednom nezakonito umiješala u proces druge zemlje.

“Današnjim procesom Kosovo je ispunilo sve uslove koje traži EU, a nepravedne mjere protiv Kosova moraju se odmah ukinuti”, poručila je kosovska predsjednica na društvenoj mreži X.

Osmani-Sadriu rekla je da Srbi na sjeveru Kosova uglavnom nisu iskoristili mogućnost da smijene gradonačelnike etničke Albance, i to prije svega zbog pritiska službenog Beograda, stranke Srpska lista i organiziranog kriminala.

Pročitajte još

Kosovska vlada također traži da se mjere protiv Kosova ukinu nakon glasovanja na referendumu za smjenu gradonačelnika u općinama Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Američka ambasada u Prištini izrazilo je žaljenje zbog odustajanja Srpske liste i kosovskih Srba od mogućnosti smjene gradonačelnika općina u sjevernom dijelu Kosova.

“Stav SAD-a je jasan i nepromijenjen: podržavamo raznoliku, uključivu, multietničku demokraciju Kosova i slobodne, poštene i legitimne izbore”, stoji u priopćenju veleposlanstva SAD-a.

Na redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu Osmani-Sadriu je poručila Vučiću da se umjesto širenja propagande treba zapitati je li u njemu ostala trunčica čovječnosti.

“Umjesto širenja propagande, Vučić nam je danas trebao odgovoriti žali li zato što pripada režimu koji je uzrokovao više od 150 hiljada smrti civila i žali li za ičim iz svoje karijere devedesetih”, rekla je Osmani-Sadriu čiji je izlaganje u UN-u izazvalo brojne pozitivne reakcije na društvenim mrežama.

Na sjednici je predstavljen šestomjesečni izvještaj Privremene administracije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) u vrijeme pojačanih tenzija na sjeveru Kosova koje su kulminirale nakon što su albanski gradonačelnici preuzeli vlast u tim općinama, kao i najavama ulaska Kosova u Vijeće Europe.