Svijet

Stoltenberg: Kina mora prestati pomagati Rusiji ako želi dobre odnose sa Zapadom

Kina mora prestati podupirati ruski rat u Ukrajini ako želi uživati u dobrim odnosima sa Zapadom, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, upozorivši Peking neuobičajeno oštrim riječima da ne može imati oboje.

FOTO: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
FOTO: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Tijekom posjeta Berlinu, šef zapadnog vojnog saveza rekao je da je pomoć Pekinga od vitalne važnosti za ratne napore Moskve jer podupire rusko ratno gospodarstvo dijeljenjem vrhunske tehnologije poput poluvodiča.

“Prošle godine, Rusija je uvezla 90 posto svoje mikroelektronike iz Kine, koja se koristi za proizvodnju projektila, tenkova i aviona. Kina također radi na tome da Rusiji osigura poboljšane satelitske sposobnosti”, rekao je Stoltenberg.

“Kina kaže da želi dobre odnose sa Zapadom. Istodobno, Peking nastavlja raspirivati najveći oružani sukob u Europi od Drugog svjetskog rata. Ne mogu imati oboje”, upozorio je.

Stoltenberg je upozorio zapadne saveznike da ne postanu ovisni o Kini kao što su bili o Rusiji.

“U prošlosti smo pogriješili što smo postali ovisni o ruskoj nafti i plinu. Ne smijemo ponoviti tu grešku s Kinom i ovisiti o njezinom novcu, sirovinama i tehnologijama. Ovisnost nas čini ranjivima”, dodao je. piše Hina.

Kina je ojačala trgovinske i vojne veze s Rusijom posljednjih godina jer su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nametnuli sankcije objema, ali posebno Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da planira put u Kinu u svibnju, iako nije precizirao tačno kada.