Svijet

Rusija i Kina uložile veto na američki nacrt rezolucije o Gazi

Rusija i Kina uložile su veto na američki prijedlog rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji se povezuje s oslobađanjem talaca, koji je ograničen na poziv podršci diplomatiji.

Vijeće sigurnosti
FOTO: UN PHOTO

Nacrt rezolucije Sjedinjenih Američkih Država o Gazi stavljen je na glasanje u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.

Pročitajte još

Na nacrt su stavile veto dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija i Kina, Alžir je glasao “protiv”, a Gvajana je bila suzdržana, javlja Anadolu

Nacrt rezolucije, koji je podržalo ostalih 11 članica Vijeća sigurnosti UN-a, nije prihvaćen zbog veta stalnih članica.

Konačna verzija nacrta rezolucije, koju je SAD otvorio za rasprave 20. februara, bila je ograničena na poziv da se podrži diplomatija povezujući prekid vatre u Gazi s oslobađanjem talaca.

Ukazujući na važnost pretvaranja primirja koje treba postići diplomatskim naporima u održivi prekid vatre, u nacrtu se navodi da “Hamas i druge terorističke i ekstremističke grupe ne predstavljaju palestinski narod” te da su Hamas “neke države članice proglasile terorističkom organizacijom.”

U nacrtu rezolucije ističe se da je Gaza bila dio okupiranih teritorija 1967. godine i podržava se dvodržavno rješenje.

“Važno je podržati diplomatske napore kako bi se osigurao hitni i održivi prekid vatre kako bi se zaštitili civili na svim stranama, kako bi se dostavila potrebna humanitarna pomoć, kako bi se smanjila patnja i kako bi se postigao ovaj prekid vatre uz oslobađanje svih preostalih zarobljenika”, navodi se u nacrtu rezolucije.

Nacrtom se pozivaju sve strane na poštivanje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava, te se traži zaštita civila i civilne infrastrukture te omogućavanje pristupa humanitarnoj pomoći.

Protivi se prisilnom raseljavanju civila u Gazi te je navedeno da bi se time kršilo međunarodno pravo, međunarodno humanitarno pravo i međunarodno pravo ljudskih prava.

Nakon 7. oktobra 2023. godine, sa današnjom devet nacrta rezolucija u vezi s Gazom stavljeno je na glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a.