Svijet

Lavrov planira posjetu Kini, Rusija objavila da su na stolu ‘vruće teme‘

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetit će Kinu u ponedjeljak i utorak kako bi s tamošnjim dužnosnicima razgovarao o ratu u Ukrajini i produbljivanju partnerstva između Moskve i Pekinga.

FOTO: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
FOTO: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Razgovori između Lavrova i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija, koji je uputio poziv ruskom ministru, uključivat će bilateralnu saradnju, kao i “vruće teme”, poput krize u Ukrajini i Azijsko-pacifičkom području, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Reuters je prošlog mjeseca izvijestio da će ruski predsjednik Vladimir Putin u maju otputovati u Kinu na razgovore s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, što bi moglo biti prvo inozemno putovanje šefa Kremlja u njegovom novom predsjedničkom mandatu.

Kina i Rusija proglasile su partnerstvo “bez ograničenja” u februaru 2022. kada je Putin posjetio Peking samo nekoliko dana prije nego što je započeo invaziju na Ukrajinu.

Sjedinjene Američke Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju najvećom prijetnjom.

Američki predsjednik Joe Biden tvrdi da će ovo stoljeće biti definirano egzistencijalnim nadmetanjem između demokracija i autokracija.

Putin i Xi ugrubo imaju sličan svjetonazor. Oni smatraju da je Zapad dekadentan i da slabi.

Kinesko-ruska trgovinska razmjena dosegla je rekord od 240,1 milijardu dolara u 2023., što je 26,3 posto više u odnosu na godinu ranije, prema podacima kineske carine.

Kineske isporuke Rusiji porasle su za 46,9 posto u 2023., dok je uvoz iz Rusije porastao 13 posto.

Trgovinska razmjena Kine i SAD-a pala je za 11,6 posto na 664,5 milijardi dolara u 2023., prema podacima kineske carine.

Godinu dana nakon početka rata, Kina je 2023. objavila dokument u 12 tačaka o rješavanju ukrajinske krize.

Rusija je rekla da je kinesko stajalište razumno.

Švicarska je u januaru pristala održati mirovni samit na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je iznio mirovnu formulu po kojoj bi se Rusija povukla s cijelog ukrajinskog teritorija.

Reuters je u februaru izvijestio da je SAD, nakon kontakata između posrednika, odbacio Putinov prijedlog o prekidu vatre u Ukrajini kojim bi se sukob zamrznuo.

Moskva kaže da se prijedlozi Zelenskog svode na smiješan ultimatum i da je Zapad iskoristio predloženi sastanak u Švicarskoj kako bi Ukrajina dobila podršku od “globalnog juga”.

Rusija kaže da bi svaki mir u Ukrajini morao prihvatiti realnost ruske kontrole nad nešto manje od petinom Ukrajine te da bi trebao uključivati širi sporazum o evropskoj sigurnosti.

Ukrajina kaže da neće stati dok i zadnji ruski vojnik ne bude izbačen s njezinog teritorija.