Svijet

Ruski ministar: "Evropa je glavna žrtva politike pokušaja uključenja Ukrajine u NATO"

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je "frojdovskom lapsusom" izjave američkog ministra odbrane Lloyda Austina o mogućoj konfrontaciji ako Ukrajina ne uspije u ratu s Rusijom, javlja Anadolu.

FOTO: CGTN.COM
FOTO: CGTN.COM

“To je kao frojdovski lapsus, tako da on govori ono što su oni mislili“, rekao je Lavrov na Diplomatskom forumu u Antaliji.

“Prije toga su svi govorili da ne mogu dozvoliti da Ukrajina izgubi, jer Putin ne bi stao na tome i napao bi Poljsku, Finsku, a sada čujemo kako neko otvoreno govori, sekretar Austin otvoreno kaže da nemaju te planove, tako da je obrnuto i Amerikanci imaju takve planove, jer osjećaju kako se Evropljani udaljavaju od njih”, rekao je on.

Ruski ministar je kazao da je Evropa glavna žrtva politike pokušaja uključena Ukrajine u NATO.

Američki ministar odbrane Austin nedavno je kazao da bi Rusija i NATO mogli doći u direktan vojni sukob ako Ukrajina padne.

Diplomatski forum u Antaliji (ADF) će u naredna tri dana okupiti učesnike iz 147 država i još jednom biti glavno globalno stjecište diplomatije.

Treći Diplomatski forum u Antaliji počeo je danas i tokom trodnevnog programa će okupiti blizu 4.500 učesnika, uključujući 19 šefova država, 73 ministra i 57 predstavnika međunarodnih organizacija.